EN facebook

A járványról akar kiállítást a Nemzeti Múzeumban L. Simon László

KIÁLLÍTÁS

2021-09-07 12:30

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója számos programot, kiállítást tervez, köztük egy olyat is, amely a nagy járványokat járja körül.

 

Foglalkoznunk kell a Coviddal is és annak hatásaival, a múzeumhoz illően történeti dimenzióban bemutatva mindazt, amit nemzedékeken, évszázadokon keresztül a nagy járványok pusztításként végigvittek a kultúránkban – mondta L. Simon László, hozzátéve, hogy szörnyű betegségeket a pestistől elkezdve lehetne sorolni egészen a 20. század elején Európában végigsöprő spanyolnátháig, amely több áldozatot szedett, mint az I. világháború.

 

Hangsúlyozta, hogy a tudományos munkától az ismeretterjesztésen át a korszerű kommunikációig nagyon sok területet kell lefedni, ez hatalmas felelősség, kihívás és lehetőség. A Magyar Nemzeti Múzeum 1802 óta létezik, azóta hihetetlen nagy tárgyanyag halmozódott fel, amelyek közül nagyon sokat nem látott a nagyközönség - emelte ki.

 

A főigazgató szerint az első hónap a tájékozódásról szólt, ami a következő két hónapban sem változik, ugyanakkor szeretné, ha az 1802 óta létező Nemzeti Múzeum kilépne az épületéből, merthogy azóta rengeteg tárgyanyag halmozódott fel, és ha ezeket mind meg akarják mutatni a közönségnek, akkor meg kell felelni az új kihívásoknak is.  Új közönségforgalmi teret alakítanak ki, amelyet már karácsonyra át szeretnének adni. Az épületbe belépve korszerű múzeumshop, kávézó, új ruhatár és pénztár fogadja majd a látogatókat.

 

Olyan tereket kívánnak kialakítanak, amelyek vonzóak a fiataloknak. Példaként említhetjük a Nemzeti Múzeum elmúlt években felújított parkját, amelyet élvezettel vettek birtokba a városi polgárok, a diákok.


A Nemzeti Múzeum ki akar lépni az épületéből. Szükség van olyan időszaki kiállítóterekre, amelyeket népszerűvé és vonzóvá válhatnak. Éppen ezért megállapodás született a Várkapitányság vezetésével, hogy a Várkert Bazárban december végén véget érő I. világháborús kiállítás helyszínét jövőre közösen fogják hasznosítani, két szinten, összesen 1400 négyzetméteren fognak időszaki kiállításokat tartani