EN facebook

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója a Várkert Bazárban tartott ünnepélyes állománygyűlésen vette át kinevezését

MÉRFÖLDKŐ

2021-08-30 18:30

2021. augusztus 30-án, hétfőn tartották a Magyar Nemzeti Múzeum állománygyűlését, ahova ezúttal az új főigazgató kinevezése és beiktatása alkalmából meghívták a kormányzat, a tudomány, az oktatás és a kultúra számos vezető személyiségét is.


Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Múzeum feladata összegyűjteni és felmutatni mindent, amit a magyarság az ismert 1100 éves történelme során elért. A MNM feladata munkája során az, hogy gondolatokat közvetítsen, életérzést adjon át, azt a szemléletet, ahogy a világra, a teremtett környezetre, egymásra, a környezetünkben élő népekre tekintünk.

 

 

"A Magyar Nemzeti Múzeumnak többféle feladata van, egyrészt felhalmozni a tárgyi emlékeinket és kutatni az újabbak után, de ezen túlmenően közkincsé kell tennie azt is, hogy ezek mit jelentenek, mit jelentettek nekünk" - hangsúlyozta a miniszter, aki az állománygyűlésen átadta L. Simon László hivatalos főigazgatói kinevezését, és az ebből az alkalomból a múzeumnak adományozott, Aba Sámuelt ábrázoló Zsolnay mázas pirogránit szobrot.

 

Az új igazgató feladata rendkívül nehéz, ugyanakkor rendkívül szép tradíciók nyomába léphet - tette hozzá, amikor az ünnepségen megköszönte az előző főigazgató, Varga Benedek munkáját.


A díszoklevél, és egy ajándék szobor ünnepélyes átvétele után mondta el L. Simon László, az új főigazgató beiktatási beszédét a megjelent múzeumi szakemberek, kormányzati vezetők, kulturális intézményvezetők és diplomáciai képviselők előtt.

 


„A magyarság történelmi dokumentumainak és tárgyainak gyűjtésén, megőrzésén, feldolgozásán és bemutatásán, azaz a tradicionális múzeumi feladatokon túl az intézményünk egyre több új funkciót lesz kénytelen magába fogadni. Nemzeti hagyományaink, kultúránk, azaz önazonosságunk megőrzésében kiemelkedő szerepet csak úgy érdemes vállalnunk, ha képesek vagyunk mind a szellemi, mind a technológiai, mind a politikai kihívásokra reagálni. Ha intézményünk nem válik önmaga múzeumává” – mondta el a 2026 augusztusáig kinevezett új főigazgató.

 


„…a nemzet múzeumának a közös történeteink, a nemzeti múltunk elmesélésében, sorsfordító időszakaink közérthető felfejtésében olyan módon kell szerepet vállalnia, hogy az vizuális nyelvezetét, arculatát, üzeneteit tekintve 21. századi, friss, üde, és a legifjabbak számára is izgalmas és vonzó legyen. A filmesekkel, színházi rendezőkkel, a videós platformok szerzőivel, a képzőművészekkel, zenészekkel karöltve azok számára kell átadnunk nemzeti létünk kvintesszenciáját, akik már nem könyvekből szerzik a tudásukat, akiknek a többsége nem olvassa rongyosra a magyar népmeséket, mondákat, balladákat és történelmi regényeket. Ám akikkel a nemzet közös történeteit muszáj megosztanunk, akikben ki kell alakítanunk az igényt arra, hogy számukra is lelki kényszer legyen a továbbörökítés. A gyermekeinkről és az unokáinkról beszélek.”

 

A teljes beiktatási beszéd elérhető az mnm.hu és az lsimonlaszlo.hu oldalakon.

 

 

 

Fotók: Jaksity Iván, Magyar Nemzeti Múzeum

 

Borítókép:@MTI/Máthé Zoltán