A japán hatás - Második állomásán az Iparművészeti Múzeum Japonizmus és Art Nouveau című vándorkiállítása

KIÁLLÍTÁS

Iparművészeti Múzeum
2021-04-29 20:00

Tavaly indult útjára Japonizmus és Art Nouveau címmel az Iparművészeti Múzeum utazókiállítása. A Jamagucsi prefektúrában található Hagi Uragami Múzeum a második japán helyszín, a tárlat megnyitója 2021. április 24-én volt. A pazar kiállításon 241 darab, főként olyan európai és amerikai mű látható, amelyet a japán művészet inspirált.

 

 

A keleti impresszió

 

A 19. század derekán Japán megnyitotta kapuit a világ felé, az Európába és az Egyesült Államokba exportált japán alkotások, mint a fametszetek, berendezési tárgyak, különleges fényű selymek, legyezők és kézműves kerámiák a nyugati közönség határtalan érdeklődését váltották ki. A Távol-Kelet egzotikumát hordozó tárgyak valamennyi művészeti ágra hatottak a festészettől a zeneművészetig. Divattá vált a japán módi, a nyugati világ számára rendkívül inspiráló szemléletmód nyomán pedig kialakult a japonizmus.

 

Képzőművészek, köztük James Tissot, Édouard Manet, Vincent van Gogh vagy Henri de Toulouse-Lautrec japán fametszetek ihlette alkotásokkal lepték meg közönségüket. A szecesszió irányzata is éppen a japán alkotások nyomán emelte be a természet spontán valóságát tematikái közé: egy pitypang repülő magjai, termések, nyíló virágok, a létezés apró változásai – mind új témát adtak a művészeknek.

 

 

A kiállítás előzményei

 

A japán közönséget az utóbbi évtizedben egyre inkább érdekli: saját művészetét miként fogadják be más kultúrák. A mostani utazókiállítás terve 2018-ban született meg, amikor is az Art Impression Inc. kiállításszervező iroda egy sikeres Herend-tárlatot követően kérte föl erre a kurátort, Balla Gabriella művészettörténészt. A két ország között nem ez az első ilyen együttműködés: az Iparművészeti Múzeum az 1990-es évek elején már bemutatkozott a herendi porcelángyár remekműveivel Japánban. Ezt a 2000-es évek elején egy hasonló tematika követte, nemrég pedig Japán hat városának múzeumában szintén bemutatták a Herendi porcelán történetét alapításától az ezredfordulóig.

 

 

 

Különlegességek Japánban

 

A kiállításon felvonultatott darabok a kerámia- és üveggyűjtemény anyagának rendkívül értékes és mutatós példányai. Émile Gallé és a Daum fivérek üvegei, a Minton & Co. angol kerámiagyár tárgyai és a Louis Comfort Tiffany irizáló díszüvegei mellett negyvenhét tétel képviseli a pécsi Zsolnay-gyárat. A tárlat hat fő fejezetben vezeti végig a látogatókat a távol-keleti hatások, formák, növény- és állatábrázolási motívumok, valamint a japonizmus építészeti megoldásain át a szecessziót jellemző díszítményekig.

 

Amikor a válogatás hazaérkezik, a tervek szerint több vidéki múzeumban is látható lesz. A kollekciót minden helyszínen bővítik a helyi gyűjtemény japonizmus stílusában készült alkotásaival.

 

 

Forrás: imm.hu

látogató, múzeumandragógia, műhely, örökségvédelem
2021-01-17 16:00
emlékezet, gyűjtemény, iparművészet, kiadvány, művészettörténet, történelem
2020-12-24 14:00
építészet, iparművészet, látogató, műhely, programajánló, természet
2020-09-08 20:00