EN facebook

A Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

TÉMA

2023-11-15 07:00

A budai Várban, az egykori Honvéd Főparancsnokság Dísz téri épületében kap helyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A miniszter tájékoztatott, hogy a Nemzeti Hauszmann Programban újjászülető épület végleges otthona lesz a megújuló múzeumnak.

 

A múzeum korábbi, Kapisztrán téri épülete ma már a Honvédelmi Minisztériumnak ad helyet.

 

Az elmúlt hónapokban a múzeum - történetében először - a megszokottól teljesen eltérő környezetben és vadonatúj megközelítéssel rendezett "nagyszerű, minden várakozást felülmúló látogatószámmal bíró tárlatot" a budapesti Bálna Honvédelmi Központban.


Szalay-Bobrovniczky Kristóf hansúlyozta, hogy "a magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon kívánja majd bemutatni a megújult HIM, amely feladatához méltó helyszínre talált a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben található Szent György téren".

 

 

 

A Dísz tér és a Szent György tér közötti területen elhelyezkedő, neoreneszánsz stílusú, patinás épület tetőszerkezete a II. világháborúban megsérült. Jóllehet a sérülések korántsem voltak végzetesek, 1949-ben mégis rommá nyilvánították, és 1962-re fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig.

 

2012 és 2014 között az épület részleges felújításon esett át: külső homlokzatát megtisztították, a főbejárat korhű kaput kapott, és az előcsarnok reneszánsz ízlést tükröző díszítését is sikerült rekonstruálni.

 

A felújítás alatt álló épület eredeti magasságában és pompájában születik újjá: múzeumi célokra épül, a jövőben a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel ad helyet a hadtörténeti kiállításoknak, egyúttal irodák is helyet kapnak területén.

 

A megújult Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2026-ra foglalhatja el véglegesen új helyét.

 

 

Borítóképen:

az egykori Honvéd Főparancsnokság épülete 2022 decemberében (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

 

bezárás, gyűjtemény, hadtörténet, téma
2023-05-24 13:00
emlékezet, gyűjtemény, hadtörténet, kiállítás, látogató
2023-08-25 07:00