EN facebook

A gyógyítás útja. Nyári témanapok gyerekeknek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-06-30 16:00
Új programsorozattal várja a 10-14 éves gyerekeket idén nyáron a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum! Interaktív, játékos foglalkozásainkat előre meghirdetett időpontokban, kéthetente tartjuk meg a múzeumban, ezeket kreatív alkotó „műhelyek” egészítik ki, ahol a gyerekek a témához illeszkedő alkotásokat készíthetnek változatos technikákkal.
 
Olyan gyerekek jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek az emberi test működése és gyógyítása iránt. A foglalkozásokon bemutatjuk leghíresebb orvosaink életútját és jelentőségét, megismerkedünk a test felépítésével és az orvoslás különböző irányzataival.
 
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, az alábbi címen: vattayliliana@semmelweis.museum.hu
 
A program minimum 4 fő, maximum 25 fő részvételével indul.
 
A program időtartama 4 óra. Kezdés az adott napon 13 órakor!
 
A program díja: 3000 ft/fő
 
 
A programsorozat alkalmai és tematikája:
 
 
2022. július 6., szerda
Semmelweis útja
 
Játékos, interaktív foglalkozás keretében megismerkedünk Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” különleges életútjával, orvostörténeti jelentéségével. A világhírű orvos szülőházában olyan alkotásokat hozunk létre, amelyek a résztvevők számára emlékeztetőül szolgálhatnak a későbbiekben is.
 
 
2022. július 20., szerda
Népi gyógyászat
 
Közösen fedezzük fel a népi gyógyászat kiállításunkban is bemutatott emlékeit. Gyógynövénykertünkben számos gyógyhatású növénnyel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ezt követően illatos és emlékbe hazavihető képeslapot készítünk.
 
 
2022. augusztus 10., szerda
Ismerd meg a szerveinket!
 
Foglalkozásunk fókuszában ezúttal belső szerveink lesznek. Csoportokban dolgozva megismerjük a szív, a tüdő, a fog és a fogászat, illetve a szem és a szemészet működését. Kreatív foglalkozásunkon festünk, nyomdázunk!
 
 
2022. augusztus 17., szerda
Mikroszkóp, röntgen
 
Tüzetesen megvizsgáljuk a vizsgálati és diagnosztikai eszközöket, például a röntgengépet, megtekintünk eredeti, több korszakból származó röntgenfelvételeket. A vizsgálati eszközök közül a mikroszkóppal ismerkedünk meg, a gyerekek egy igazi mikroszkópot is kipróbálhatnak! Kreatív foglalkozásunkon papírmerítéssel készítünk mikroszkóp-képre hasonlító alkotásokat.
 
 
2022. augusztus 31., szerda
Nők az orvoslásban
 
Tudtad, hogy a régebbi korokban a híres professzorok árnyékában asszonyok is hozzájárultak az orvostudomány és az ápolás fejlődéséhez? Közülük talán a legismertebb Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, és Kossuth Zsuzsanna, az első ápolónő – ők ketten máig fontos inspirációt jelentenek az orvosi pályát választók számára. Pályájuk, életútjuk megismerését követően kreatív foglalkozásunkon a korabeli diplomákból inspirálódva készítünk emlékeket.
 
 
Borítókép forrása: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
múzeumandragógia, múzeumi táborok, múzeumpedagógia, néprajz, programajánló
2022-06-16 07:00