EN facebook

A GraphicPécs 2022 kiállításai

Plakátok a világ körül, Mozgásban, Másodpercek (1997-2010)

2022-12-28 07:00

A GraphicPécs 2022 az első nemzetközi grafikai fesztivál Pécsett. Ebből az alkalomból a pécsi m21 Galéria ad otthont 3 kiállításnak, amelyek 2023. január 21-ig látogathatók.

 

A Plakátok a világ körül című kiállításon 5 kontinens 50 országából származó, több mint 130 grafikus vagy alkotócsoport munkáival találkozhatnak a látogatók. A tárlat több éves kutatás eredménye, amely egy országokon átívelő világpanorámát mutat be.


Ismert, valamint a pécsi Galériában már kiállított változatos plakátokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Változatos témák fedezhetők fel ebben a 400 plakátban: sport, politika, kereskedelem és mindez a művészek saját országának és társadalmának − legyen szó fejlett vagy kevésbé fejlett országokról − vonatkozásában. Minden generáció és minden grafikai stílus megjelenik a tárlaton, például rajz, festészet, kollázs, fényképezés.


A kiállító művészek a nemzetközi művészeti színtér kulcsfontosságú szereplőjévé válnak, azáltal, hogy saját országukban támogatják a vizuális kommunikáció fejlődését.

 

Szlovák, szlovén és dél-afrikai művészek plakátjai

 

A Mozgásban című tárlat keretein belül 5 magyar és 5 külföldi egyetem grafika szakos hallgatóinak színes plakátjai közt veszhetnek el a galéria látogatói.

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak plakátjai

 

A harmadik összeállításban Másodpercek 1997-2010 címmel Czakó Zsolt (film)világa elevenedik meg, ahol a televíziós főcímeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.


Czakó Zsolt neve nemcsak a hazai szakmai körökben vált ismertté, hanem külföldön is népszerűségre tett szert munkáival. Fotográfiát, grafikát és experimentális tipográfiát ötvöző alkotásai külföldi lapokban is megjelentek, ilyen például az amerikai Print magazin, az angol Creative Review és Zoo, a holland Items, és a francia Étapes folyóiratok.


1999-es „Egyszer volt…” című filmsáv főcímével megnyerte az első Kamera Hungária verseny kategóriájának fődíját.
Egyik célkitűzése a vizuális kultúra fejlesztése, melyet a munkáiból és nyilatkozataiból is hallhattunk, tervező-grafikusként pedig az értékteremtés.


Czakó Zsolt számára a design nemcsak esztétikai kérdés, hanem egy kommunikációs feladat, amelynek velejárója a társadalmi felelősségvállalás.

 

 

A Plakátok a világ körül című kiállítás kurátorai: Michel Bouvet és Fanny Lafitte
Kurátorasszisztens: Philippa von Richthofen


A Mozgásban című tárlat tervezőgrafikus hallgatók nemzetközi kiállítása
Résztvevő intézmények: EPSAA Vizuális Kommunikációs Iskola, Párizs; Krakkói Képzőművészeti Akadémia; Varsói Képzőművészeti Akadémia; Nyugat- Csehországi Egyetem; Plzeň; Újvidéki Egyetem; Magyar Képzőművészeti Egyetem; Budapesti Metropolitan Egyetem; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem; Pécsi Tudományegyetem; Széchenyi István Egyetem, Győr


Szervezők: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

 

A három kiállítás 2023. január 21-ig várja a látogatókat a Zsolnay Negyedben.

kiállítás, kortárs, programajánló
2019-12-14 17:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs
2018-11-25 08:00