EN facebook

A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Baán Lászlót

ELISMERÉS

2017-09-28 08:40

A Franciaország és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkásságáért a Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját.

 

A Francia Köztársaság elismerését Éric Fournier, Franciaország Magyarországra delegált nagykövete szeptember 27-én adta át a budapesti nagyköveti rezidencián Baán Lászlónak „a Franciaország és Magyarország közötti kulturális cserekapcsolatok előmozdítása iránti elkötelezettségéért, melynek hatására a francia és a magyar kulturális intézmények közötti együttműködés egészen kivételes fejlődésnek indult”.

 

Baán László igazgatása alatt a magyar-francia kapcsolatok erősítése a kiállítási stratégia egyik meghatározó pillérévé vált. Ennek jegyében számos kiemelkedő jelentőségű tárlat valósult meg, idehaza és Franciaországban egyaránt. A magyar kulturális diplomácia jelentős sikere volt, hogy a Baán László által vezetett gyűjtemények – a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria – több önálló kiállítással mutatkozhattak be a legrangosabb párizsi múzeumokban. A Musée d’Orsay-ban 2013-ban nyílt az Allegro Barbaro. Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905–1920 című kiállítás, 2008-ban a Louvre adott otthont a Szépművészeti grafikai anyagából válogatott, Reneszánsz és a manierizmus Németalföldön című kiállításnak, 2016-ban pedig Remekművek Budapestről címmel mutatkozott be egy válogatás a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria főműveiből a párizsi Musée du Luxembourgban.

 

 

Fotók: Áment Gellért  

 

 

Míg Franciaországban a magyar kultúra megismertetésében vállalt fontos szerepet Baán László, addig itthon az elmúlt években számos fontos, francia tematikájú vagy francia múzeumokkal együttműködésben létrehozott kiállítással találkozhatott a magyar közönség. 2016-ban a Picasso életművét átfogó tárlatot (Alakváltozások, 1895–1972), 2014-ben Toulouse-Lautrec, 2013-ban Chagall (Háború és béke között), 2012-ben Cézanne (Cézanne és a múlt) valamint Daumier (Így éltek ti), 2009-ben pedig Gustave Moreau (Mítoszok földjén) művészetét bemutató kiállításokat láthatott a közönség Budapesten. Ezek mellett többek között a Magyar Nemzeti Galéria Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, valamint a Rippl-Rónai és Maillol. Egy művészbarátság története címmel, a Szépművészeti Múzeum pedig Degas-tól Picassóig címmel rendezett kiállítást Baán László vezetése alatt. Az elmúlt években jelentős, Franciaországban alkotó vagy alkotott magyar művészek (Hollán Sándor, Pán Márta, Rozsda Endre) is bemutatkoztak a Szépművészeteiben illetve a Nemzeti Galériában.

 

Baán László tevékenységét nem először ismerte el a francia állam, 2011-ben a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát vehette át a főigazgató.

képzőművészet, kiadvány, látogató, múzeumpedagógia
2017-08-09 14:00
irodalom, képzőművészet, látogató, programajánló, színház
2017-09-20 18:00