EN facebook

Kivilágosodik a sötét középkor? Amszterdami kiállítás 10 európai közreműködővel

RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS

2017-09-29 16:38

2017. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt az amszterdami Allard Pierson Múzeumban a Crossroads: Travelling Through the Middle Ages című kiállítás, amely a Kr.u. 300-1000 közötti időszakot mutatja be 21. századi megközelítésben, új fényt vetve a köznyelvben gyakran "sötét középkorként" emlegetett korszakra, amely többek között tanúja volt a mai Európa születésének.

 

 

 

 

A tárlat az Európai Unió támogatásával futó CEMEC – Connecting Early Medieval European Collections projekt keretében valósult meg, amelyhez tíz európai ország múzeumi és kulturális intézményei adták össze műtárgyaik és tudásuk legjavát; a programban hazánkat a Magyar Nemzeti Múzeum képviseli, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézetének szakértői közreműködésével. A magyar közönség számára már ismerősen csenghet a CEMEC neve, amellyel az érdeklődők a 2017 tavaszán a Nemzeti Múzeumban rendezett, az amszterdami kiállítást mintegy felvezető Életre kelt avarok című tárlat kapcsán találkozhattak. 

 

A kora középkori Európát a folyamatos formálódás, a kapcsolatrendszerek átalakulása és a mobilitás jellemezte. Még érezhető volt az antik magas kultúrák hatása, de már megkezdődött az új vallások – a Közel-Kelet felől az iszlám, Nyugat-Európa felől pedig a kereszténység -, ideológiák térhódítása is. A Nyugat-Római Birodalom 476-os bukása után teljes népek keltek vándorútra. E változások rendkívül ösztönzőleg hatottak a korabeli kulturális kapcsolatok és a diverzitás alakulására. A Crossroads kiállításon bemutatott, a kontinens számos pontjáról érkezett szépséges műtárgyak így nem csupán Európa összetett identitásának bizonyítékai, de tanúskodnak azokról a kölcsönhatásokról is, amelyek az egykori vallási és kulturális életet, illetve a tárgyi kultúrát formálták.

 

 

 

 

Az amszterdami kiállítás arculatát fémjelző, a Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzött Kölked-feketekapui Thyr-csat mellett az érdeklődők olyan izgalmas műtárgyakkal ismerkedhetnek meg, mint például egy Szíriából származó, kora keresztény szent számára készült szarkofág fedlapja, vagy a dél-spanyolországi muszlim Omajjád Kalifátusban a 10. században készült arany diadém és míves üvegek. A tárgyak között nyolc kora középkori utazó – történelmileg hiteles, valós személyek – teremt kapcsolatot, akik elsőként a kiállítást felvezető kisfilmben mondják el történetüket, majd "végigkísérik" a tárlatot, személyes perspektívájukkal hozva közelebb a látogatókhoz az egykori életet.

 

 

 

A műtárgyak mellett a projekt – és a kiállítás – szakmai közreműködői a 21. századi technika vívmányait is bevetették az elsőrangú múzeumi élmény érdekében: a Cross Cultural Timeline applikációval az érdeklődők még több izgalmas részletet ismerhetnek meg egy-egy választott műtárgyról, a kunágotai kard történetét egy holografikus vetítést és 3D animációt ötvöző bemutató meséli el, míg a kölkedi Thyr-csat és a míves arany korongfibula apró részleteit holoboxok varázsolják a látogatók elé.

 

A kiállítás Amszterdamban 2018. február 11-ig lesz látható, majd címéhez hűen maga is utazik: legközelebb 2018 tavaszán Athénban, majd 2019 őszén Bonnban nyitja meg kapuit, de a tervek szerint további európai állomásokat is érint majd.

 

További részletek a Crossroads kiállításról, és a felvezető kisfilm elérhető a Facebookon: