A Fekete Lyuk - A pokol tornáca

BUDAPESTI UNDERGROUND '88 -'94

MTI-MMO
2018-12-18 19:00

A legendás underground művészeti színtér, a Fekete Lyuk történetét felidéző tárlattal nyílt meg a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében kialakított új kiállítótér.

2013-ig polgári védelmi objektumként működő sziklapincében egy csaknem 400 négyzetméteres kiállítótér jött létre, a kormány és a főváros együttműködésének köszönhetően. A sziklapince mellett megújult az épület főbejárata és előcsarnoka, valamint új gépészeti és elektromos központot kapott a múzeum, és a déli melléképület két barokk díszkapuja is teljes restauráláson esett át. a Kiscelli Múzeum felújításának 352 millió forintos összköltségből a kormány 317 millió forintot vállalt.

 

 A Fekete Lyuk - A pokol tornáca.

 

A Kiscelli Múzeum mától látogatható kiállítása a híres Fekete Lyuk megnyitásának harmincéves jubileuma alkalmából készült. A tárlat a rendszerváltás kori budapesti underground egy szeletét mutatja be.

Az 1980-as évek végén a Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó alternatív zenei szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, aki az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte. Sem korábban, sem később nem volt olyan gyűjtőhely, amely így össze tudta volna fogni a szubkultúrákat és azok képviselőit.

Sok tűrt és tiltott együttes kapott itt fellépési lehetőséget. Több ma is létező zenekar a klubnak köszönhette ismertségét. Néhányan ma is kedvelt szereplői a hazai rockszcénának (pl. Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Sex Action, F.O. System, stb.).

 

A kiállítás szélesebb kontextusba helyezi a szórakozóhely működését, amely nem csupán egy klub és koncerthelyiség volt; a Fekete Lyukban tartotta például az underground divattervező, Király Tamás az utolsó próbáját híres berlini divatbemutatója előtt, amely 1988 végén a nemzetközi sikert hozta számára. 1990 tavaszától itt lelt állandó otthonra Ruszt József színtársulata, a Független Színpad, valamint a klub alagsorában játszódik Dér András néhány törzsvendég életét bemutató, Árnyékszázad című filmje. Emellett a ForgetAboutMe című skót játékfilm az akkor még ismeretlen, később a Trainspotting egyik főszereplőjeként híressé vált EwenBremner (Spud) főszereplésével egy érdekes jelenetben mutatja be a Lyukat.

 

A tárlat számos interjúban mutatja be az egykori szórakozóhely közönségének visszaemlékezéseit a hely eseményeiről, programjairól, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk egy olyan csoport világába, amely nem kívánta elfogadni a többségi társadalom normáit, így saját közösséget hozott létre, amelynek a legfontosabb megnyilvánulási szintére a svájci alternatív kulturális centrumok mintájára létrehozott Fekete Lyukvolt.

A kiállítás foglalkozik az épület és az egykori Ganz munkáskolónia történetével, a Lyukban is tevékenykedő INCONNU-művészcsoporttal, a Ganz-MÁVAG Művelődési Ház kulturális előzményeivel, többek közt a Dobos Gábor által vezetett DzigaVertov Fotó- és Filmszakkörrel, valamint a filozófiai, művészeti illetve építészeti utópiákról tartott előadássorozattal.

 

Az új, most megnyíló 400nm-es sziklapincében a fotók, plakátok, relikviák mellett jórészt magángyűjteményekből származó, a kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhák, illetve számos, maisműködő zenekar tagjaival, egykori dj-kel, filmrendezőkkel, törzsvendégekkel forgatott videóanyag látható.  A tárlatnak szomorú aktualitást ad Nagy Gyulának, a klub egykori vezetőjének a rendezés közben bekövetkezett halála.

A kiállítást számos program, koncert és rendezvény kíséri.

 

Kurátor: dr. Balla Loránd

 

Ha azt is  meg akarják tudni, illetve fel akarják idézni, hogy  hogyan néztek ki a rendszerváltás és kora legendás alternatív klubjának főszereplői, érdemes az Indexen megjelent cikkre  lapozni, ahol  is  Urbán Tamás egykori fotói (Fortepan) segítenek az emlékezésben. 

 

 

 

A Fekete Lyuk - A pokol tornáca. Budapesti Undergound '88 -'94

Kiscelli Múzeum

2018. december 18. - 2019. június 25

 

kiállítás, látogató, tárgy
2018-12-18 10:00
képzőművészet, kiállítás, programajánló
2018-12-12 16:00
képzőművészet, kiállítás
2018-12-14 15:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00