EN facebook

A balatonudvari sírkövektől a párizsi Pompidou Központig – fotókiállítás a 90 éves Keserü Ilona tiszteletére

KIÁLLÍTÁS

2023-07-13 07:00

A Keserü 90. – A balatonudvari sírkövektől a párizsi Pompidou Központig című köztéri fotókiállítás az idén 90. életévét betöltő Keserü Ilona és kivételes alkotótevékenysége előtt tiszteleg. A tárlat a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ koordinálásával, az Együtt Balatonudvariért Egyesület együttműködésében valósul meg.

A művész közelgő születésnapjának évfordulója alkalmából 2023 tavaszán az életmű anyagából retrospektív kiállítást rendezett a budapesti Q Contemporary magánmúzeum. Az év során ünneplés várható Pécsett is, ahol a művész a sok évtizedes művészetpedagógiai programjának és a Pécsi Egyetem Művészeti Karán kialakított doktori iskola megalapításának köszönhetően különös tiszteletnek és megbecsülésnek örvend.


Ebbe az ünnepségsorozatba kapcsolódik be a Keserü 90. című köztéri fotókiállítás is, melynek vezérfonala a művész egyik legfontosabb inspirációs forrásának tekintett balatonudvari sírkövek emlékanyaga.


A projekt kurátora Zsikla Mónika.

 

Keserü Ilona (Pécs, 1933) közel hét évtizedet felölelő munkásságát széles körben ismeri a hazai és a nemzetközi közönség. A MODEM 2008-ban életműkiállítás keretei között mutatta be munkásságát. Munkái a legnagyobb nemzetközi múzeumok, mint a párizsi Pompidou Központ, az aacheni Ludwig Museum, a berlini Nationalgalerie, a szöuli National Museum of Contemporary Art vagy a washingtoni National Museum of Women in the Art gyűjteményeit gazdagítják.


Az életművet alapjaiban meghatározó motívumok közül Keserü számára az egyik legfontosabb, mintegy ösztönös alapmotívum a középen nagy ívben befűződő hullám, mely formát 1967-ben a balatonudvari temető szív alakú barokk sírkövein látta megelevenedni.

 

 

Keserü Ilona
n.a.
Archív fotó
szerző: Major János
tuladjonos: Keserü Ilona

 

A Keserü 90. köztéri fotókiállításon a reprodukciók formájában bemutatott alkotások és a korabeli dokumentumok szorosan kapcsolódnak ehhez az életrajzi eseményhez.


Az 1967 folyamán kibontakozó Sírkövek-sorozat új periódus nyitányát jelentette az életműben. Monográfusa, Aknai Katalin megfogalmazásában a „Balatonudvari temető késő barokk népi sírköveinek keserüi feldolgozása a magyar művészettörténet-írás legtöbbször leírt, legjobban dokumentált (reprodukált), sokat hivatkozott története lett”. A sírkövek asszociációkban gazdag formái központi jelentőségűvé váltak művészetében, és rendszeresen visszatérő alakzatokként maradtak jelen az 1960-as évek végétől készülőtextildomborításokon, a későbbi vaskarc- és sokszorosított grafikai sorozatokon, valamint a festményeken.


A kiállítás a különböző pályaszakaszokból válogatott emblematikus művek reprodukcióin keresztül igyekszik felrajzolni a sírkő motívumhoz kapcsolódó keserüi univerzum 1967-es évtől napjainkig terjedő történeti ívét.

 

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Balatonudvari Önkormányzatával és az Együtt Balatonudvariért Egyesülettel közösen szeretettel meghívja a kiállítás megnyitójával egybekötött kerekasztal-beszélgetésre 2023. július 15-én, szombaton 16 órától Balatonudvariban.

 

A megnyitó kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Barabás Zsófi képzőművész, Keserü Ilona tanítványa
Ernszt András, a Pécsi Tudományegyetem Festészet Tanszék tanszékvezetője
Fehér Dávid művészettörténész, a KEMKI igazgatója
Valkó Margit, a Kisterem Galéria tulajdonosa
Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora

 

Moderál: Vizi Kata, a MODEM ügyvezetője

 


A tárlat együttműködő partnerei: Balatonudvari Önkormányzata, Együtt Balatonudvariért Egyesület, Kisterem Galéria, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Pécsi Egyetem Művészeti Kar, Q Contemporary Collection, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

 

A kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósult meg.

 

 

Borítókép:

Keserü Ilona: Narancs - rózsa közelítés (részlet)

2000 (Pécs); olaj, vászon
278 x 204 cm, Q Contemporary Collection