EN facebook

A 4iG digitalizálta a Seuso-kincset - ingyenesen látogatható a Nemzeti Múzeum virtuális kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2020-12-13 07:00

A Magyar Nemzeti Múzeum a 4iG Nyrt. Mensor3D üzletágának támogatásával nyitja meg Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítást. Az ingyenes online tárlaton a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyak mindeddig sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthetők meg. A kiállítás 2020. december 13-tól ingyenesen látogatható, a múzeum lehetőséget biztosít arra is, hogy a látogatók élő tárlatvezetéssel tekintsék meg az alkotásokat, ezekre az alkalmakra előzetes regisztráció szükséges.

A Seuso-kincs – Pannónia fénye című páratlan kiállítás a 4iG Mensor3D üzletág digitalizációjának és támogatásának köszönhetően tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján. Az online látogatáson úgy járható be a kiállítás területe, mintha valóban jelen lennénk a múzeumban, és emellett bemutatófilmek és szöveges információk is segítik a műkincsek, illetve az azokon szereplő ábrázolások mitológiai hátterének megismerését. Néhány leletet olyan aprólékosan és nagy felbontásban digitalizáltak, hogy a 3D technológiának köszönhetően az ünnepi lakomakészlet darabjai szinte kézbe vehetők.  Ezeken a 3D modeleken a virtuális tárlat látogatói megcsodálhatják a Seuso-kincs ezüstedényeinek izgalmas formavilágát és az ókori ezüstművesek részletgazdag díszítőművészetét. 

 

A kiállítás tárgyi anyaga feltárja a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseit, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját, önmagáról alkotott képét és kereszténnyé válásának folyamatát. A leletegyüttes művészi értéke mellett annak római korban képviselt értékével is foglalkozik a kiállítás: segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém tárgyakat tartalmazó leletek sorában a Seuso-kincset, hangsúlyozva annak jelentőségét. A 4iG Mensor3D digitális technológiával, a műkincsekről nagyfelbontású szkenneléssel készített valósághű modelleket, most először tekintheti meg online formában a nagyközönség.

 

„Sikerült hatékonyan közelíteni múzeumunk céljait és szemléletét a ma elérhető legkorszerűbb 3D virtuális technológia lehetőségeihez, hogy a járvány idején is széles körben, korábban sohasem látott részletességgel mutathassuk be a Seuso-kincset” – hangsúlyozta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. „A 4iG-vel közösen egyfajta kutatás-fejlesztési projektet végeztek a munkatársaink az elmúlt hónapokban, amelyből a felek a szakmai tapasztalatszerzésen keresztül profitáltak. Az igazi nyertesek azonban a látogatók lesznek, akik a közösen végzett munka gyümölcseként soha nem látott részletességgel tekinthetik meg egy virtuális kiállítótérben a leletegyüttest.” – tette hozzá a főigazgató.

 

„A virtuális kiállításba integráltuk a korábban nagy pontossággal digitalizált kincset. A tárgyak 3D szkennelése önmagában nem számít ma már újdonságnak, az azonban igen, ahogy magát a kiállítási teret is lézerszkenner segítségével digitalizáltuk. Ennek köszönhetően a műkincsek eredeti kontextusba ágyazva tekinthetők meg, a tárlat látógatói eddig még soha nem tapasztalt valósághű élményt kapnak.” - emelte ki Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletfejlesztési igazgatója, aki hozzáfűzte: „Célunk a speciális ipari digitális technológiák alkalmazásának kiszélesítése és a tapasztalatszerzés volt, ezért döntöttünk úgy, hogy a munkánkkal támogatjuk a kiállítás megvalósulását.”4iG Mensor3D a Nemzeti Múzeumban

 

A 4iG ebben a kutatás-fejlesztési projektjében új környezetben hasznosította a sokrétű ipari és térinformatikai területeken bevált Mensor3D technológiát. A kiállításon dolgozva számos új informatikai, grafikai és esztétikai kihívást kellett megoldaniuk a szakembereknek. A 4iG mérnökcsapata a kiállítási terek felméréséhez a NavVis M6 mobil szkennerét, az állomány megjelenítésére az IndoorViewer programot használta. A 3D szkennelési rendszer alapvetőn mérnöki feladatokra szolgál, de a fejlesztőknek sikerült a múzeumra optimalizálni a szórakoztató tájékoztatáshoz szükséges vizuális élményt. A technológia lényege, hogy a képi megjelenítés során nem csak egy programozott 3D teret tekinthetnek meg a látogatók, hanem a 3D-ben lézerszkennelt valós kiállítóteret és az ebben helyet kapó eredeti tárgyakat is.

 

 

A 4iG Mensor 3D-ről

 

A 4iG Mensor3D alapvető tevékenysége: 3D precíziós felmérés, valamint ehhez kapcsolódó szolgáltatások, a megrendelőnek szükséges digitális modellek, videók, elemzések készítése. Feldolgozott felmérési eredményeire, például felület- és környezetmodelljeire milliméter pontosságú utólagos vizsgálatokat és tervezést lehet alapozni, amelyek akár online és real-time is elérhetővé tehetők, részei lehetnek olyan összetettebb rendszerek fejlesztésének, működtetésének, mint például az Ipar 4.0, Smart City, PropTech, Safety&Security, vagy az autonóm gépjármű megoldások.

 

 

Kapcsolat:


4iG Nyrt., Elkán Péter, kommunikációs és marketing igazgató
E-mail: peter.elkan@4ig.hu

www.4ig.hu


Magyar Nemzeti Múzeum, Berényi Marianna, főosztályvezető, Kommunikációs és Közművelődési Igazgatóság

E-mail: sajto@hnm.hu

www.mnm.hu

digitalizáció, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, műhely, örökségvédelem, történelem, virtuális
2020-11-01 07:00
látogató, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, történelem, virtuális
2020-12-08 20:00
#muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-12-11 07:00