EN facebook

80 év titka az alumíniumiparban - Emlékkiállítás Székesfehérváron

KIÁLLÍTÁS

2021-06-09 20:00

Az idei Múzeumok Éjszakájáig tekinthető meg az Arconic emlékkiállítása Székesfehérváron kiegészítve az Arany János Iskola diákjainak alkotásaival. A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból nyílt 2021. június 9-én kiállítás a vállalat volt és jelenlegi dolgozói által felajánlott emléktárgyakból és az Arany János Iskola diákjainak az évfordulóra készült alkotásaiból.

 

A megnyitón részt vett Dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő, Lehrner Zsolt alpolgármester, valamint Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója is. Az alumíniumgyártás 80 éves történetét személyes emléktárgyakon keresztül bemutató kiállítás egészen 2021. június 26-ig, a Múzeumok Éjszakájáig tekinthető meg a Köfém Oktatási és Közművelődési Központban.

 

 

Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, megközelítőleg 13 400 munkavállalóval rendelkező vállalat magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg, de székesfehérvári hengermű-öntöde üzeme 80 éves múlttal rendelkezik - idézte fel beszédében Gábor Balázs, ügyvezető, gyárvezető.

 

„2020. április 1-jén, az Arconic vállalat elindításának köszönhetően, támaszkodva kiterjedt örökségünkre új fejezetet nyitottunk a jövő felé.Az Arconic, amely a munkavállalók erős értékeire épült, ma egy hatékonyabb és agilisabb vállalat, amely ellenállóbb az előre nem látható kihívásokkal szemben.” - tette hozzá.

 


„Az Arconic közösség első számú alapértékünk. Ha körülnézek, büszkeség tölt el, fantasztikus érezni a 80 év történelmére büszkén visszaemlékező és abból energiát és erőt merítő csapatösszefogást, őszinte tiszteletet, amely a tárgyakból sugárzik a vállaltunk és korábbi jogelődjei, munkatársaink és a városunk iránt. Az emléktárgyakban nem pusztán a múlt lenyomatait látják, hanem a megelevenedő tárgyak élettörténeteket, emlékeket, közösen megélt élményeket tárnak elénk és ettől válnak felbecsülhetetlen értékké.” - foglalta össze köszöntőjében Varga Zsuzsanna az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője, HR-vezetője.Hozzátette, hogy az Arconic globális vállalatként, kulturálisan, politikailag és gazdaságilag sokszínű környezetben tevékenykedik, elkötelezett a Társadalmi Felelősségvállalás terén is az Arconic Alapítvánnyal közösen évente több mint 220 ezer dollárral támogatja a helyi non profit közösségek fenntartható működését.

 


Az emlékkiállítás részeként 2021. június 16-ig megtekinthetőek az Arany János Iskola diákjainak alkotásai is, amelyek a Köfém Thrive – Women Network Csoportjának a 80 éves Hengermű-Öntöde évfordulójára kiírt alkotási versenyére érkeztek. Ebből az alkalomból 287 tanuló több, mint 50 pályaművet készített. Az Arconic tortákkal, ajándékokkal és a dolgozók szervezésében megvalósuló Sóstói Természetvédelmi Területen tartott élménytúrával fejezte ki köszönetét a fiatal alkotóknak.


A kiállítás kapcsán szervezett panelbeszélgetésen Dr. Kóródi István, az Öntöde Termelés- és Minőségirányítás vezetője, az esemény moderátora, Dr. Bereczki Péter, a Hengermű Minőségirányítási vezetője, Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület képviseletében Csurgó Lajos, a Nyugdíjas Klub részéről Paál István vett részt, akik az alumíniumipar múltját és jelenlegi helyzetét tekintették át. A beszélgetésen a vállalat sikerének titkát keresték, a megfejtést arra, hogyan sikerült a székesfehérvári nagyvállalatnak megküzdenie a kihívásokkal, miközben végig az iparág nemzetközi élvonalában tudott maradni. A résztvevők szerint ennek kulcsa a folyamatos fejlesztés, innováció, ami nem csak a beruházásokban jelent meg, hanem a generációkon átívelő tudásban is.

 

 

Arconic 80 éves programsorozat Székesfehérváron

 

Az Arconic, a fenntarthatóság jegyében július 10-én minden korosztály számára színes programokat kínáló fenntarthatósági családi nappal készül. A vállalat az ősz folyamán egy köztéri alumíniumszobrot adományoz a városnak azon az Arconic sétányon, ahová 80 fát is elültet a fenntarthatóság jegyében. Emellett a volt Köfém utódvállalataival közösen, kiemelve a Howmet-Köfém Kft-t. egy közösségi teret-játszóteret adományoz a 80 éves Köfém jelképéül Székesfehérvár városának. A tavasszal elindult és az Arconic YouTube csatornáján megtekinthető Arconic Akadémia pedig 10 részes szakmai előadássorozatával a vállalat szakértő munkatársainak közreműködésével mutatja be az alumíniumipar fejlődését és működését.

 

 

Az Arconic vállalatról

 

Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumíniumalapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található.Termékei között vékony és vastag alumíniumlemezek és szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek a teherszállításban, a repülőgépgyártásban, az építőiparban, a csomagolóiparban és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 munkavállalót foglalkoztatvilágszerte.Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói.A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja.

 

 

További információ:

www.arconic.com

ipari örökség, MúzeumTrip
2021-01-28 08:00
2018-11-19 13:00