EN facebook

510 műtárgy került a 3-as metróból a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe

GYARAPODÁS

A Közlekedési Múzeum szakemberei a BKV-val szorosan együttműködve a múlt héten bejárták a 3-as metró legutóbb lezárásra került állomásait: a Nyugati pályaudvar, a Deák tér és a Kálvin tér állomásról összesen 41 ikonikus műtárgyat mentettek meg.

 

2020. november 7-én, szombaton kezdődött a 3-as metró középső, Lehel tér és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújítása. A Közlekedési Múzeum szakemberei – a két korábbi szakasz lezárásakor megszokott gyakorlathoz hasonlóan – a BKV-val szorosan együttműködve számos értékes műtárgyat, az utasok emlékezetében szimbolikusként megmaradó elemeket mentettek meg.

 

A Közlekedési Múzeum muzeológusai a BKV Zrt.-vel együttműködésben a kezdetektől szakmai alapon kiválogatják a közlekedéstörténeti szempontból értékes, az állomásokról kikerülő tárgyakat, köztük narancs- és citromsárga padokat, utastájékoztató táblákat, térképeket, fali kőburkolatokat, fém burkolatelemeket és gépészeti eszközöket. Muzeológusaink a múlt héten is bejárták a lezárásra kerülő állomásokat (a Kálvin teret, a Deák teret és a Nyugati pályaudvart), hogy kiválasszák azokat a tárgyakat, amelyeket a Múzeum gyűjteményébe helyez és megőriz.

 

A vonal felújítása során összesen 510 műtárgy érkezett múzeumunk gyűjteményébe, amelyeknek származási helye a következőképpen alakult:

 

A Lehel tér és Újpest-Központ közötti metrószakaszról összesen 232,
A Kőbánya-Kispest és Népliget közötti állomásokról 128,
az Arany János utcai és a Ferenciek tere állomásról 63,
a Semmelweis-Klinikák és a Corvin negyed állomásról 46,
a Deák Ferenc tér, Kálvin tér és Nyugati pályaudvar állomásról pedig 41

 

műtárgy került a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe.

 

 

A Deák téri metróállomás falburkolatába illesztett ikonikus alkotás, João Rodrigues Vieira portugál képzőművész betűcsempékből álló műve – amelyen portugál költemények magyarra fordított és magyar költemények portugálra fordított részletei betűzhetők ki – szakszerű tisztítást követően eredeti helyszínén marad.

 

design, emlékezet, kiállítás, közlekedés, #muzeumozzaszobadbol, technika, virtuális
2020-06-10 07:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, közlekedés, #muzeumozzaszobadbol, technika, virtuális
2020-04-22 19:00
design, gyarapodás, közlekedés, muzeológia, tárgy, technika
2020-04-14 10:00