EN facebook

361 pályamű érkezett a múzeumok karantén-pályázatára!

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2020-05-14 15:00

Április 30. volt a határideje annak a múzeumi karantén-pályázatnak, amit április elején több múzeum hirdetett meg középiskolások és fiatal egyetemisták számára. Ebben a különleges együttműködésben részt vett a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériával együtt a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum, majd csatlakozott a virtuális gyűjteményhez a Gödöllői Királyi Kastély és a Magyar Vadászati Múzeum is. A beérkezett 185 képzőművészeti, 116 irodalmi, 40 filmes és 20 zenei pályamű különleges tükre lesz annak, ahogyan a fiatalok megélték a COVID-19 járvány következtében átélt elszigeteltséget, bezártságot, a mindennapok drasztikus átalakulását. A győztesek nevére május 25-én derül fény!

 

A pályázatot meghirdető múzeumok a fiataloktól olyan alkotásokat vártak, amelyben a pandémiás helyzetben kialakult életmódra, tapasztalatokra, érzéseikre reflektálnak. Nagy örömükre 361 alkotás érkezett irodalom, vizuális alkotás, videó és zene kategóriában.

 

A pályázat különlegességét egy inspirációs bázisként szolgáló online gyűjtemény jelentette, amelyben az egyes intézmények egy-egy karantén témára reflektáló érdekes, elgondolkodtató anyaga jelent meg. Így olvashattunk többek között önmagukat próbára tevő fakírokról, az asztronauta jelentésének egy korszakra való művészi vonatkoztatásáról, a Gödöllői Kastély különleges bunkeréről, Csáth Géza sokat látott klinikai szobájáról, járványokban fontossá vált szentekről, Széchényi Zsigmond felfedezőútjának emlékét őrző tárgyakról, Hemző Károly emblematikus fotójáról, Flaka Haliti gyermekrajzot feldolgozó munkájáról.

 

A beküldött pályázatokat kategóriánként egy-egy zsűritag értékeli. Az általuk választott pályamű értékelését, a pályázat eredményhirdetését május 25-én a Karantén oldalon követhetik majd nyomon az érdeklődők egy élő bejelentkezés formájában.

 

A felkért zsűritagok:

 

Fodor Annamária, előadóművész

 

Nagy Gabriella, Litera az irodalmi portál főszerkesztője

 

Szabó Balázs, zenész

 

Koronczi Endre, képzőművész

 

 

A legötletesebb pályázati műveket pedig virtuális kiállítás formájában is megtekinthetik majd az érdeklődők. Addig is kövessék figyelemmel a pályázat Facebook-oldalát!

felhívás, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00
felhívás, gyűjtemény, pályázat, tárgy
2020-04-08 17:00
gyűjtemény, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, virtuális
2020-04-20 19:00