EN facebook

30 éves a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

ÉVFORDULÓ

2020-03-20 07:00

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alakuló közgyűlését 1990. december 5-én tartották a Magyar Természettudományi Múzeum előadótermében, a Fővárosi Bíróság pedig 1991. április 16-i dátummal hozott végzésével vette nyilvántartásba. Ez a rendszerváltást követően rövid idővel létrejött civil szakmai szervezet mára mintegy 900 fős tagságával meghatározó szerepet tölt be hazai múzeumi világunkban.

 

Az alapítás folyamatáról, előzményeiről és a Társaság működésének 30. évfordulójáról 2020. december 5. és 2021. április 16. között több rendezvénnyel és kiadvánnyal kívánunk méltó módon megemlékezni. Az évforduló egyúttal lehetőséget kíván adni szervezetünk tagjai és pártolói, támogatói, valamint a magyarországi muzeális intézményekben dolgozók számára, hogy a szervezet múltjának felidézése mellett megvitassuk a jelenlegi helyzetet, és megfogalmazzuk stratégiánkat a szervezet és a szakma jövőjét illetően is.

 

A Társaság elnöksége 2019. december 5-én, az alakuló közgyűlés 29. évfordulóján tartott ülésén megvitatta, kiegészítette és elfogadta a Deme Péter tiszteletbeli elnök által készített, az évfordulóval kapcsolatban tervezett programokat, amelyek erre a linkre kattintva olvashatóak.

 

Egyesületünk megalakulásának történetéről és az első évekről Éri István összeállításában, szerkesztésében igen hasznos dokumentumkötet jelent meg 1993-ban Dokumentumok a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület létrejöttéről és 1991-1992. évi tevékenységéről címmel (A Pulszky Társaság füzetei I.). Ez a kiadvány sem könnyen hozzáférhető ma már, de ennél is sajnálatosabb, hogy a folytatás elmaradt. 1993 utáni szerteágazó tevékenységünkről forráskutatással, ma is aktív tagjaink, az egykori résztvevők segítségével tudunk összeállítást, bemutatást, értékelést készíteni.

 

Azzal a kéréssel fordulunk tagjainkhoz, a hazai muzeális intézményekben dolgozókhoz, az e területről nyugdíjba vonultakhoz és az elmúlt 30 esztendő múzeum- és kultúrtörténetével foglalkozó szakemberekhez, hogy segítsék a Pulszky Társaság – és ezzel együtt a magyar múzeumügy – történetének, tevékenységének dokumentálását és bemutatását.

 

Kérjük, hogy aki birtokában van bármilyen, 1988 óta keletkezett és megőrzött dokumentumnak vagy tud ilyen létezéséről. elektronikus formában lehetőleg 2020. április 30-ig küldjék meg nekünk a pulszky30@gmail.com e-mail címre. (Elsősorban fényképekre, továbbá jegyzőkönyvekre, emlékeztetőkre, beszámolókra, meghívókra gondolunk.)

Kérjük azt is, hogy az e-mail-ben adjanak meg minden információt, amit tudnak a dokumentummal kapcsolatban és nyilatkozzanak arról, hogy hozzájárulnak a felhasználáshoz.

 

Kérdéseiket, javaslataikat az évforduló, az ahhoz kapcsolódó programok és projektek kapcsán ugyancsak a pulszky30@gmail.com e-mail címen várjuk.

 

Számítunk aktív együttműködésükre, ebben a nem mindennapi, a koronavírus járvány már eddig ismert és az előttünk álló időszak nehézségeinek megoldása során is. Reméljük, a várhatóan kényszerű otthontartózkodás ideje alatt társaságunk történetéhez kapcsolódó dokumentumaik előkeresésére nyílik majd lehetőségük!

 

Vigyázzanak maguk és szeretteik egészségére!

Az év múzeuma, műhely, Pulszky Társaság
2020-03-02 14:00