EN facebook

2017 A felnőttoktatás éve Európában

FELHÍVÁS

2017-08-29 11:00

 

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Múzeumok és Látogatók Alapítvány közös szervezésében rendezik meg a VI. ORSZÁGOS MÚZEUMANDRAGÓGIAI KONFERENCIÁT.

 

A konferencia időpontja: 2017. szeptember 11. hétfő

Helyszíne: PETŐFI IRODALMI MÚZEUM (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

 

A plenáris ülést a múzeum dísztermében, míg a szekcióüléseket, a műhelymunka szemináriumait az előadótermekben tartják, megfelelő technikai eszközpark biztosításával.

Köszöntők:

 

Prőhle Gergely főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum

dr.PhD. habil Németh Balázs, MTA Andragógiai Albizottság

 

Dr.  Deme Péter elnök, Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület

 

Házigazda: Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

 

 

Plenáris előadások:

A tanulás hatalma és öröme - Prof. Dr. phil Dr. habil Sári Mihály nyugalmazott rektorhelyettes, főiskolai tanár

Dr. Arapovics Mária, Cselekvő Közösségek Program

D.Sc., Kárpáti Andrea, egyetemi tanár, ELTE, TTK  

 

A KONFERENCIÁRA MÉG LEHET JELENTKEZNI!

Jelentkezési határidők:

Absztrakt leadási határidő: 2017. szeptember 4.

Konferenciára jelentkezési határidő: 2017. szeptember 7.

 

Jelentkezési lap:

https://goo.gl/forms/8RGg1LpBLbcjrgBS2

 

Jelentkezés:

MISZNÉ KORENCHY Anikó

E-mail: mlalapitvany@gmail.com, Tel: + 36 30 2 80 72 65

 

Részvételi díj:

8.000, - / fő

(amely magában foglalja a kávészüneteket és az

ebédet, illetve a konferencia csomagot)

 

A konferencia díja befizethető a konferencia előtt átutalással az alábbi számlaszámra: 11703006-20070414 (Múzeumok és Látogatók Alapítvány), vagy készpénzzel a helyszínen (vagy a kedvezményes díj készpénzzel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban előre egyeztetett napokon).

 

 

Konferenciánk vezető munkacíme:

A felnőttek múzeumi tanulásának hatalma és öröme”

 

SZEKCIÓK I.

TRENDEK a múzeumi világban - Esettanulmányok

 

Múzeumi kultúraközvetítés, múzeumandragógia és felnőttoktatás - Felsőfokú képzés, továbbképzés (Van-e megfelelő képzés? Hol? Hogyan fejleszthető? Ha nincs, akkor kinek, hogyan, mit kellene tennie, hogy legyen megfelelő képzés a múzeum andragógus pályára felkészítéshez?)

Szekcióvezető: Koltai Zsuzsa, PTE

 

A múzeum a helyi közösség szolgálatában (Tud-e egy múzeum közösséget építeni? Reflektálhat-e és hogyan a jelenkori témákra, társadalmi kihívásokra?)

Szekcióvezető: Kriston Vizi József, KKJM

 

A múzeum, mint a különböző kultúrák találkozásának a színtere (Milyen kultúrák találkoznak múzeumainkban? Miként lehet a múzeum a párbeszéd elősegítője? Lehetőségek és veszélyek?)

Szekcióvezető: Gulyás Gabriella, PIM

 

A kiállítási kommunikáció új lehetőségei (Milyen új interpretációs /tudásátadási/ kultúraközvetítési formák vonzzák a felnőtteket? Hogyan támogathatja a multimédia, virtualitás, interaktivitás a felnőttek múzeumi tanulását?)

Szekcióvezető: Vásárhelyi Tamás, MTM-ELTE)

 

Az élő interpretáció lehetőségei és kihívásai (Milyen területen érdemes felhasználni az élő történelem műfaját? Mik a legnagyobb kihívások a műfaj hazai terjesztésében? Mennyire elfogadott itthon az élő történelem?)

Szekcióvezető: Németh Ádám, MKVM

 

 

 

 

SZEKCIÓK II.

 

GENERÁCIÓK és CSOPORTOK a múzeumban - Esettanulmányok

 

Fiatal felnőttek (16-30) múzeum használati sajátosságai (Jelen van-e ez a korcsoport múzeumainkban? Milyen programok, kiállítások vonzzák őket?)

Szekcióvezető: Szabó József, DE

 

Családosok a múzeumban (Hogyan szórakozhat, tanulhat több korosztály együtt egy múzeumban? Milyen szempontokra kell odafigyelnünk a családos programok tervezésekor?)

Szekcióvezető: Kriston-Bordi Zsuzsa

 

Senior / Szépkorú korosztály a múzeumban (Munkatársként és látogatóként mit adhat nekik a múzeum és ők mivel járulhatnak hozzá a múzeum életéhez? Speciális programok és kiállítási sajátosságok, amikkel kedvezhetünk ennek a korosztálynak?)

Szekcióvezető: Dr. Deme Péter, PT-MME

 

Látássérültek a múzeumban (Milyen programokat ajánlunk nekik? A látogatásuknak milyen sajátosságai vannak, amikre gondolnunk kell egy kiállítás tervezésekor?)

Szekcióvezető: Végh Katalin, KKJM

 

Ikszesek és önkéntesek a múzeumban (Hogyan segíthetik a közösségi szolgálatos fiatalok és a változó összetételű önkéntes csoportok a múzeum munkáját? Mi a velük foglalkozó koordinátor szerepe?)

Szekcióvezető: Miszné Korenchy Anikó, MKVM

 

 

MŰHELYMUNKA - Szakmai konzultáció 20-20 fővel

   

A múzeumi felnőtt tanulás hatalma és öröme (Hogyan definiálható és mérhető? Mivel bizonyítjuk a téma relevanciáját? A múzeumandragógia érdekérvényesítésének lehetőségei intézményen belül és kívül?)

Moderátor: Káldy Mária, MOKK

 

A kiállítás, mint a tanulás egyik eszköze (Mennyire hatékony? A hatékonyság mérésének a formái? A tanulás szempontjából hasznos interaktivitás jellemzői? A kiállítás készítésben hogyan jelenhetnek meg ezek a szempontok? )

Moderátor: Németh Szandra, SZNM

 

A felnőtteknek szóló programkínálatunk (Mennyire változatosak programjaink és a módszereink? Túl léptünk-e az előadásokon? Milyen formák léteznek? Projekt alapú tanulás. )

Moderátor: Kurta Mihály, PT Múzeumandragógiai Tagozat

 

Képzés és továbbképzés (A felnőttekkel foglalkozók mennyire vannak erre felkészülve? Még milyen tudás hiányzik? Egyetemek és egyéb szakképző, továbbképző intézmények szerepe?)

Moderátor: Koltai Zsuzsa, PTE

   

Milyen ügyeket szolgálunk? (A múzeumok szerepváltozása, növekvő társadalmi szerepe. Hol tartunk most? Mi szükséges még hozzá, hogy hatékonyabbak lehessünk?)

Moderátor: Gulyás Gabriella, PIM

 

Beszámolók a csoportok eredményeiről

 

Zárás

 

 

díj, téma
2017-08-21 11:14