EN facebook

2 magyar múzeum vetélkedik az "év európai múzeuma" címért

DÍJ

2018-02-19 12:00

Az Év Európai Múzeuma 2018 díj első fordulóján két magyar intézmény is túljutott, amely azért is meglepetés, mert egyikük sem klasszikus közgyűjtemény. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2016-ban nyílt, interaktív kiállításában megismerkedhetünk a rezidencia arisztokrata lakóival, valamint az őket szolgáló cselédséggel egyaránt. Ünnepek és hétköznapok épp úgy szóba kerülnek, mint ahogyan hallhatunk a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család napirendjéről, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.

 

A Sziklakórház Atombunker Múzeum egykor légoltalmi szükségkórház volt, amelyet a civil lakosság sokáig nem ismerhetett. A múzeum a titkosítás feloldása után, 2008-ban nyílhatott meg, ahol jelenleg Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása mutatja be a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései. Legújabb kiállításukról itt számoltunk be!

 

Hogy melyik magyar múzeum szerepel jobban az európai mezőnyben, még nem tudhatjuk. A döntő május 9-e és 12-e között, egy Varsóban megtartott nemzetközi konferencián lesz, ahol előadást is tarthatnak a pályázó múzeumok.

 

Ezzel párhuzamosan elkezdőtek a következő évi verseny előkészületei is. A European Museum Forum kiírásában már  korábban megjelent a felhívás a European Museum of the Year Award 2019 versenyre. A független, non-profit szervezet legfőbb célja a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése, a tapasztalatok cseréje Európa-szerte, olyan fejlesztések megismerése, amelyeknek jelentős hatása van a nemzeti és nemzetközi múzeumi szférára is.

 

Bármilyen múzeumi intézmény jelentkezhet, amely új, vagyis az elmúlt három évben nyílt; vagy jelentős felújításon, fejlesztésen ment keresztül a jelentkezést megelőző három éven belül. Időszaki, félig állandó kiállításokkal is lehet pályázni, viszont lényeges kikötés, hogy a jelentkező múzeum vagy jelölt kiállítás a bírák látogatásának idején (2018 nyár, kora ősz) kész, illetve nyitva legyen és 2019. június végéig megtekinthető legyen. A jelentkezés időpontjában több mint 3 éve nyitva tartó múzeumok, kiállítások nem pályázhatnak.

 

A pályázatok benyújtásának határideje 2018. április 2.

 

Az elbírálás és a jelentkezés részleteiről tájékozódhat a hivatalos kiírásban, pályázni a jelentkezési lap kitöltésével, a pályázati anyag összeállításával lehet. Amennyiben bármilyen kérdése felmerül a versennyel kapcsolatban, keresse Nagyné Batári Zsuzsannát, a European Museum Forum magyarországi kapcsolattartóját a batari.zsuzsanna@sznm.hu email címen.

 

További információk itt!