EN facebook

1956 a múzeumokban 2021-ben

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-10-23 07:00

Október 23-án a múzeumok ingyenes nyitvatartással segítik, hogy autentikus tárgyaik, kiállításaik megtekintésével emlékezzünk az 1956-os forradalomra. Az ünnephez ugyanakkor számos múzeumi program, újdonság is kapcsolódik. Ezekből válogattunk!

 

Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum

 

Október 22-én, pénteken nyílik meg a Hadtörténeti Múzeum új időszaki kiállítása az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából.A Magyarok – Fegyverek című tematikus kiállítás kifejezetten a harcok főszereplőivel, a katonákkal és fegyvereikkel foglalkozik.A tárlat a forradalom ikonikus tárgyaival – illusztrált történeti bevezető mellett – bemutatja a szembenálló felek ruházatát, felszerelési tárgyait és fegyverzetét.Az érdeklődők a tárlaton többek között pisztolyokat, világító-jelző pisztolyokat, géppisztolyokat, gépkarabélyokat, puskákat, karabélyokat, golyószórókat, géppuskákat, kézi páncélelhárító gránátvetőt, harckocsifegyverzetet, légvédelmi fegyverzetet és repülőgép-fegyverzetet is láthatnak. Az időszaki kiállítás kísérője egy egyedülálló, korabeli gyermekrajzokat bemutató tárlat.


Október 23-án családi nappal várja látogatóit a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Ennek programjai ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül látogathatók.


 

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre


Az 1956-os forradalom időszakának falusi történései elevenednek meg a szentendrei Skanzenben október 23-án és 24-én Történelem és mindennapok vidéken címmel.


A Skanzen autentikus környezetében múzeumi színházi jelenetekkel, az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek jelenítik meg a forradalom időszakának pillanatait. A múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek. A Skanzen Faddi házánál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, az Ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést. A forradalom leverése után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel menekültek a határ felé forradalmárok és a Nyugaton jobb életben reménykedők. Ezeket az eseményeket a Jánossomorjai háznál idézi meg a szabadtéri múzeum.


Ismeretterjesztő előadások árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseinket. Lesz bringatúra, és nem maradhatnak el a kézműves programok sem. Varrhatunk rongybabát, készíthetünk svájcisapkát, légtornászt és krumplipuskát.


A rendezvény ideje alatt a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók.


Részletek

 

 

Rómer Múzeum, Győr


Különleges kiállítást nyílt a győri Borsos-házban múlt héten. A Borsos-ház két kistermét nagyrészt a múzeum helytörténeti gyűjteményéből származó korabeli relikviákkal, illetve egy magángyűjtő tulajdonában lévő fegyverekkel színesítették. A diákok, látogatók eligazodását tárlatvezető segíti.

 

Részletek

 

 

Pável Ágoston Múzeum, Szentgotthárd


Október 21-én nyílt meg a Pável Ágoston Múzeum új kiállítása 65 éve történet – A Szabadság napjai Szentgotthárdon címmel, amely a helyi eseményekre, annak emlékezetére fókuszál

 

Részletek

 

 

Emlékpont, Hódmezővásárhely

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára emlékezve rendezi meg az Emlékpont a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatát. Az ünnep előzményeként a kommunista diktatúra ellen szervezkedő fiatalokról hallhatnak egy előadást a város végzős gimnazistái, majd október utolsó hetében két könyvbemutatót tartanak a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.


Az október 21-én kezdődő programsorozaton Dr. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár tartott rendhagyó történelemórát Fiatalok a kommunista diktatúra ellen címmel, majd 26-án 17 órai kezdettel az Emlékpont Könyvek két legújabb, immár 17-18. kötetének bemutatójára kerül sor. A második világháborút követően népbíróságok elé állított hódmezővásárhelyiek történeteiből összeállított kiadványokat Löffler Tibor egyetemi docens ajánlja az érdeklődők figyelmébe, beszélgetőtársa Vincze Gábor, az Emlékpont kutatásvezető történésze – egyben a tanulmánykötetek szerzője és szerkesztője – lesz. Október 28-án este hat órakor Hamvas Endre (1890-1970) csanádi püspök életét ismerhetik meg az Emlékpontba betérők. Pálinkó Máté azonos című könyvét Miklós Péter, a vásárhelyi múzeumi szervezet szakmai tanácsadója mutatja be.

 


Terror Háza Múzeum

 

A nemzeti ünnepen a múzeum ingyenesen tart nyitva. A látogatók egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, a múzeum előtti Hősök falánál. Október 23-án az fényfestés lesz látható a Terror Háza Múzeum falain.

 

 

BTM Vármúzeum

 

 

 

Facebook esemény

állományvédelem, digitalizáció, emlékezet, gyűjtemény, műhely, történelem
2020-10-31 07:00
1956, emlékezet, helytörténet, kiállítás, történelem, virtuális
2020-10-22 18:00
fénykép, tárgy, történelem
2019-12-09 19:00