Sőregi-ház: néprajz az Y és a Z generáció számára

DÍJAZOTT

Az év múzeuma 2015 pályázaton a Bodrogközi Múzeumporta (Cigánd) különdíjat kapott a Sőregi-ház állandó kiállításáért, mely a szakmai alapokra épülő tárlatában kiválóan és vonzóan alkalmazza a legmodernebb eszközöket.

Magyar Múzeumok Online 2016-05-21 16:12
Cikk küldése e-mail:

A Bodrogközi Múzeumporta eredetileg autentikus tájházként „Falumúzeum” néven alakult és kapott működési engedélyt.  A tájházhoz és telkéhez megvásárolták a szomszédos telkeket, házat és pályázati forrásból nagyszabású fejlesztésbe fogtak. Felépült a kiállítási célokat szolgáló „Söregi- ház”, valamint egy kiterjedt épületegyüttes, amely a rendezvényeket, vendéglátást, táncházat, vásárt szolgálja ki. A területen több nyitott szín, két gyerekjátszótér, kilátó, zöldséges kert, méhes és több kemence is található.

 

 

A Söregi- ház, amely a falu kántortanítójának és a fiának, a Déri Múzeum korábbi igazgatójának nevét viseli, a falusi tornácos hosszúházak stílusában épült, gerenda és deszkafödémmel, nádtetővel. A ház alatt terjedelmes, időszaki  kiállításra alkalmas pince is készült.

Az új épület teljes egészében állandó kiállításnak ad otthont. A bemutató négy nagy téma köré csoportosul, amely a Bodrogköz természeti földrajzát és  történelmét, gazdálkodását, a társadalmat és kultúráját, a népművészetét és kiemelve a tánckultúráját mutatja be. Kiegészíti egy kisebb helyiség, ahol Kántor Mihály egykori tanító hagyományőrző, a táncmozgalmat megszervező, megmentő munkásságát elevenítik fel.

A gazdag anyagot, világos, áttekinthető koncepcióval kiválóan megrendezve, az IT lehetőséget újszerű, egyedi módon alkalmazva (tánctanítás képernyő előtt!), maradandó élményt adva tárják a látogatók elé.

 

Az intézménynek nagyon szoros a kapcsolata a város és a környék közösségével. A múzeumpedagógiai foglalkozások folyamatosak, jól szervezettek, magas színvonalúak. A hangsúlyt a népművészetekre, a kézműves foglalkozásokra fektetik, de egyéb témákat is művelnek. A Múzeumporta valódi közösségi tér, ahova családi, szabadidős kötetlen programként is betérhetnek a látogatók, de természetesen állandó helyszíne a nagyobb szabású regionális, de országos érdeklődést is kiváltó rendezvényeknek, vásároknak, fesztiváloknak. A Múzeumporta kiemelt célpontja a régió kulturális turizmusának. Az intézménynek egyetlen alkalmazásban álló pedagógus-muzeológus munkatársa/vezetője van. A kiállítások szakmai hátterét, megrendezését, megépítését kiváló külső szakemberek megbízásával, a mindennapos muzeológiai munkát pedig jól képzett önkéntesek és közfoglalkoztatottak segítségével látják el.  Az intézmény a városi önkormányzat, a fenntartó, teljes támogatottságát élvezi, továbbfejlesztésére konkrét tervekkel rendelkeznek.

Eldőlt: Cigánd az Év Tájháza

DÍJ

Cigándon igazi oktatóközpontként működik a falumúzeum, amely a hagyományápolás bodrogközi bázisintézményévé is vált.

2013. október 10. Bihari-Horváth László

Közülük kerül ki az Év Múzeuma!

PÁLYÁZÓK

A Múzeumok Majálisán adják majd át Az Év Múzeuma 2015 elismerést. A szakmai bírálók személyes látogatásainak tapasztalatait osztja meg egyikük az olvasókkal.

2016. május 05. Zomborka Márta

Kik nyerhetik el „Az Év múzeuma 2015” címet?

DÍJ

Érdekes részletek az "Az év múzeuma 2015" pályázatról, amelyet idén is a Múzeumok Majálisán adnak át.

2016. március 03. Zomborka Márta
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...