Museums Journal 2010/12

A brit múzeumi szövetség folyóiratának decemberi számában az egyik legérdekesebb cikk nem a vezércikkek között olvasható, de ha valaki elmélyed benne, bizonyára egyetért: ott lenne a helye az első tudósítások között.

2011-04-03 22:30
Cikk küldése e-mail:

 Bolton város tanácsa napirendre tűzte a városi fenntartású múzeumok és galériák néhány műtárgyának eladását. A befolyó összegből egy korszerű raktár-komplexumot szeretnének építeni. A hír felbolygatta nemcsak a boltoni, hanem a brit múzeumi közvéleményt is. A városi tanács sajtóreferense már be is jelentette, hogy szakembereket bíztak meg a feladattal, vegyék számba az elidegenítés kapcsán szóba jöhető múzeumi műtárgyakat. A tanács ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy leszögezze, az említett szakembereknek nem javasolják, hogy a listába állandó kiállításon szereplő vagy olyan tárgyakat felvegyenek, amelyek egy-egy múzeum törzsállományába tartoznak. Eladási tilalmat mondtak ki azokra a kulturális értékekre is, amelyek adományozás útján kerültek városi múzeumba.

Maurice Davies, a Brit Múzeumi Szövetség kommunikációért felelős vezetője leszögezte: "A Brit Múzeumi Szövetség etikai tanácsa csak olyan adásvételhez járul hozzá, amely az etikai kódex valamennyi előírásának megfelel." A hír mindenesetre újra fölveti azt a kételyt, mennyire képesek az önkormányzatok helyi kulturális örökségüket megóvni, illetve az óvás szakmai kereteit biztosítani.

Davies azt is elmondta ugyanakkor, hogy felesleges és korai az önkormányzati fenntartású muzeális intézményeket riogatni, hiszen amióta 2007-ben az MA módosította etikai kódexét, csupán két eset fordult elő, melyekben elfogadta az anyagi motiváltságú műtárgyeladást (a Watts Gallery és a Királyi Cornwall Museum esetében).

A kialakult vitában sokkal többen vannak azonban, akik nagyon tartanak a boltoni esettől. Ahogyan John Roles, Leeds város tanácsának kulturális felelőse fogalmaz: "A műtárgyak eladása rövid távú költségvetési problémák megoldására csak az első lépés azon az úton, amely egész intézmények bezáráshoz vagy felszámolásához vezet. Az igazi kihívás a fenntartható működés biztosítása."


Akit a téma bővebben érdekel, látogasson el a az alábbi linkre.

kategóriák