EN facebook

Zalai Múzeum 26. - Megjelent Zala legújabb múzeumi tanulmánykötete

KÖTET

2023-03-21 07:00

Több mint harminc évvel ezelőtt indult útjára a Zalai Múzeum című kiadványsorozat, amely rendszeresen, változatos tematikát követve számol be a múzeumi és társintézményekben folyó szakmai munkáról. A néhány napja bemutatott kötet a sorban a huszonhatodik, hat témakörben vonultat fel tanulmányokat. Történettudomány, művészettörténet, régészet, kiállításrendezés, műhelymunka és gyűjtemény témaköröket érint az a 29 szakmai írás, amelyet az érdeklődők az 534 oldalas kiadványban elolvashatnak.

 

Számos izgalmas témáról olvashat az érdeklődő a kötetben, többek között a késő antik népesség életéről Pannóniában, 16. századi zalai köznemesség házassági kapcsolatairól, a haza bölcse Deák Ferenc családjának genealógiájáról, a pölöskei Teleki-kastély építéséről és 1945 utáni sorsáról, a keszthelyi Hullám és Balaton szálló történetéről, ésegy értekezést a művészet jövőjéről.


Erős Krisztina történész, a kötet szerkesztője rendhagyó módon mutatta be a kötetet, ugyanis négy meghívott vendégével beszélgetett. Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történésze, Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár művészettörténésze és egykori igazgatója, Müller Róbert, a keszthelyi Balatoni Múzeum régésze, nyugalmazott igazgatója beszélt a kötetben megjelent tanulmányáról. Meglepetésvendégként jelen volt Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, aki néhány személyes emléket osztott meg a közönséggel, ugyanis a Zalai Múzeum 26. egy tisztelgő példány.

 

A beszélgetőpartnerek: Gálig Zoltán művészettörténész, Müller Róbert régész, Béres Katalin történész, Németh János keramikusművész és Erős Krisztina történész, a kötet szerkesztője


A szerzők a tavaly hatvanéves dr. Kostyál László művészettörténésznek, a Göcseji Múzeum igazgatójának ajánlották a kiadványt. A nyolcvanas években a fővárosból érkezett régész-művészettörténész fiatalember hamar zalaivá vált, s azóta a helyi művészeti élet népszerűsítője, megkerülhetetlen alakja lett. Nevéhez fűződik számos képzőművészeti kiállítás rendezése, zalai művészeti értékek bemutatása, a Göcseji Múzeum gazdag képzőművészeti gyűjteményének létrehozása. A kollégák bíznak abban, hogy a hatvanadik év nem valaminek a lezárása, hanem csak egy állomás, és Kostyál László még hosszú időt tölt el a képzőművészeti élet és a muzeológia szolgálatában.

 


A Zalai Múzeum 26. kötet kétszázötven példányban jelent meg, a Göcseji Múzeum recepcióján elérhető, és interneten is megrendelhető.

 

 

 

 

Borítóképen:

A tanulmánykötet néhány szerzője, középen az ünnepelt, dr. Kostyál László művészettörténész 
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-10-23 16:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiadvány, műhely, művészettörténet, örökségvédelem
2021-01-15 07:00
helytörténet, kiállítás, művészet, művészettörténet
2018-08-09 18:00