EN facebook

VR szobával bővül a Magyar Nemzeti Múzeum

TÉMA

2022-04-18 16:00

2022. április 25-től VR szobával bővül a Magyar Nemzeti Múzeum. Vituális élménnyekkel egybekötött múzeumi órákra várják a jelentkezéseket április 26-29. között. Emellett a Duna-menti Virtuális Régészeti Tájak (Danubes’s Archaeological eLandscapes) projekt fő attrakciója A MÚLT VARÁZSA - Virtuális utazás elveszett tájakon elnevezésű kiállítássorozat is megvalósul.

 

Virtuálisan is felfedezhető Vértesszőlős őskori környezete és a Baláca fényűző késő római villagazdasága!

 

Múzeumi órák:

 

Az őskőkor - Vértesszőlősi Sámuel és utódai

 

Mit láthatott az ősember, ha kitekintett a barlangjából? Hogy élt és hogyan szelídítette meg maga körül a világot?

 

Ajánlott korosztály:
óvodásoknak 5 éves kortól
1‒4. osztály
5‒6. osztály

 


Élet az ókori Pannóniában

 

Pannóniába vezető utunk során legionáriusokkal találkozunk, megtanuljuk helyesen felölteni a tógát, és ellátogatunk egy piacra is, ahol kiderül: nem is olyan barbárok a barbárok.

 

Ajánlott korosztály:
1‒4. osztály
5‒6. osztály
7‒8. osztály
9‒12. osztály

 


A Seuso-kincs

 

Pannóniai utunk során egy római villába látogatunk, ahol megnézzük, mi jelentette a gazdagságot akkoriban. Betérünk Seusóhoz egy lakomára, megismerkedünk a római étkezési szokásokkal és a mitikus hősök történeteivel.

 

Ajánlott korosztály:
1‒4. osztály
5‒6. osztály
7‒8. osztály
9‒12. osztály

 

 

Ár: 1200 forint/fő (A múzeumi óra jegyével az állandó kiállítások egésze látogatható)

 

Jelentkezés és bővebb információ: muzeumpedagogia@mnm.hu

 

 

A Múlt Varázsa – Virtuális utazás elveszett tájakon virtuális valóság kiállítássorozat

 

 

A Duna-vidék gazdag és sokszínű régészeti emlékei kulturális örökségünk szerves részét képezik, de folyamatos kihívást jelent ennek fel- és elismerése. A legújabb digitális technológiák segítségével a régészeti örökség innovatív módon jeleníthető meg, a múzeumlátogatók pedig így nem csak a kiállítások révén, hanem tájtörténeti összefüggéseikben ismerhetik meg régészeti örökségünket.

 

A Duna-menti Virtuális Régészeti Tájak (Danubes’s Archaeological eLandscapes) projekt fő attrakciója A MÚLT VARÁZSA - Virtuális utazás elveszett tájakon elnevezésű kiállítássorozat, mely lehetővé teszi a kalandvágyó „időutazók” számára, hogy elmélyüljenek a Duna régió történelmében és felfedezzék múltját. A projekt részeként a Magyar Nemzeti Múzeum a 330 ezer éves vértesszőlősi őskőkori telephely és a római balácai villagazdaság virtuális valóság rekonstrukciójának elkészítését koordinálta.

 

 

A vértesszőlősi telephely digitális rekonstrukciója

 

A vértesszőlősihez hasonlóan nagyon korai régészeti és őslénytani lelőhelyek megértése csak az egykori környezet vizsgálatával együtt válik teljessé. A mintegy 330 ezer éves őskőkori telephely az ásatások során előkerült milliónyi kőeszközzel, emberi és a vadászott állatok csontjaival egyedülálló képet nyújt az ősi flóráról és faunáról. A virtuális rekonstrukció bemutatja a meleg vizű források környékén kialakult fűzzel és nyárfákkal elegyes égeres láperdőket, s a kissé távolabb élt tölgy és szilfák erdeit, valamint a sáros, vizes élőhely közelében megtalált bölények, medvék, és orrszarvúak élőhelyét.

 

 

A balácai villagazdaság digitális rekonstrukciója

 


A közel 56 hektáros alapterületű villagazdaság a Balaton-felvidék legnagyobb ismert római kori villája és a római arisztokrácia fényűző vidéki életét idézi meg. A főépületet számos melléképület egészítette ki, fürdő, gazdasági épületek, valamint egy temetkezőhely. A virtuális valóság tartalomban a látogatók megszemlélhetik a főépület káprázatos szobáit díszítő mozaikpadlókat és az itáliai hatást mutató falfestményeket, csak úgy, mint a mindennapi élet során használt tárgyakat.

arculat, design, kiállítás, téma
2022-03-22 07:30
gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet
2022-03-20 20:00
állományvédelem, beruházás, látogató, örökségvédelem, régészet, természet, történelem
2022-04-02 07:00