EN facebook

Vendégségben Liszt Sugár úti otthonában - A Liszt Ferenc Emlékmúzeum időszaki kiállítása

KIÁLLÍTÁS

 

Liszt egykori zeneakadémiai otthonába lépve ma is megérinti a látogatót a Mester szellemisége, melyet személyes tárgyai, hangszerei és korabeli ábrázolások közvetítenek számunkra. De miként élt itt, hogyan teltek meg élettel ezek a szobák 1881 januárja és 1886 áprilisa között azokban az időszakokban, mikor Liszt Budapesten e falak között tartózkodott?

 

A leírások és egyéb dokumentumok alapján megpróbáltuk rekonstruálni, milyen volt maga a környék, az épület, mikor Liszt beköltözött, milyen sokan, mennyi gondossággal és szeretettel készítették neki elő zeneakadémiai szolgálati lakását, amelynek részletes leírását maga hagyta hátra levelében. Azt is tudjuk, milyen volt a napirendje kora hajnaltól késő estig, amelybe belefért az áhítat csendje, a komponálás, a tanítás, a hivatalos zeneakadémiai feladatok intézése, levelek írása, a tanítványokkal való törődés, a szinte mindennapossá vált, vendégekkel, tanártársakkal folytatott beszélgetések, hivatalos, rangos látogatók fogadása, zenés estélyek szervezése, meghitt barátokkal együtt játszott whist-partik egy üveg konyak mellett.

 

A Sugár úti otthonhoz kapcsolódó leírásokban, levelekben szereplő személyek, a megőrzött névjegykártyák tulajdonosai, hangszerkészítők és kiadók, művészbarátok megelevenednek kiállításunk egy-egy szegmensében, bepillanthatunk a korabeli szalonélet világába, Liszt zeneakadémiai szalonját emelve középpontba, amelynek természetes folytatása volt a Mester számára a szomszédos kamaraterem. A kortársak, vendégek, tanítványok visszaemlékezései felvillantanak egy-egy konkrét pillanatot az idős Liszt itteni életéből, amelyeknek most ismét részesei lehetünk, miközben életközelbe kerülünk a jóságos tanár, az intézmény fejlesztéséért küzdő zeneakadémiai elnök, a szívélyes házigazda, a mű végleges alakjáért küzdő komponista, az imáiban elmélyülő hívő, a vidám társasági életet élő kamarazenész és a szenvedélyesen nyerni kívánó kártyapartner alakjához.

 

 

A kiállítást létrehozták a Liszt Ferenc Emlékmúzeum munkatársai: Domokos Zsuzsanna, Bodrogai Dóra, Bokor Lilla, Cselényi Máté, Fedoszov Júlia, Halász Krisztina, Kovács Zsuzsanna, Molnár Fanni, Páldy Ágnes, Peternák Anna, Török Miklós, Watzatka Ágnes. Az installáció Bősze Tímea munkája.

 

Kölcsönző intézmények:

 

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Kutatókönyvtár , Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Irattár, Bélyegmúzeum, Berzsenyi Dániel Könyvtár – Szombathely, Blaskovits Múzeum, Budapest Főváros Levéltára, Iparművészeti Múzeum, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár, Kiscelli Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum – Történelmi Képcsarnok, Munkácsy Mihály Múzeum – Békéscsaba, Nagy Ákos Cimbalom Műhelye, Operaház Emlékgyűjtemény, Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár – Kézirattár, Országos Széchényi Könyvtár - Színháztörténeti Tár, Országos Széchényi Könyvtár – Zeneműtár, Stróbl Mátyás gyűjteménye, Vendéglátóipari Múzeum

 

 

A kiállítás megtekinthető 2020. szeptember 24-től 2021. szeptember 20-ig.

Kulturális Örökség Napjai, látogató, örökségvédelem, programajánló, történelem
2020-09-16 07:00
beruházás, emlékezet, kiállítás, látogató, programajánló
2020-06-27 07:00