EN facebook

Varsóban átadták a Lengyel Történelmi Múzeum nagyszabású épületét

TÉMA

2023-10-06 07:00

2023. szeptember 28-án csütörtökön Varsóban megnyitották a Lengyel Történelmi Múzeum 44 ezer négyzetméter területű  épületét, a 67,9 milliárd forintnak megfelelő értékű beruházás átadásán Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette: a korszerű intézmény Lengyelország jövőjét fogja alakítani.

A Mateusz Morawiecki kormányfő, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke részvételével és Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter részvételével megtartott ünnepségen Duda a legnagyobb, jelenleg a legszebb és legkorszerűbb lengyelországi múzeumnak nevezte az intézményt.

 

Az államfő jelképesnek találta, hogy a kulturális létesítmény az I. Miklós orosz cár által emelt 19. század eleji erőd, a Citadella területén áll. Alig lehet jobb helyszíne a lengyel történelem felidézésének "a lengyelek leigázására tett kísérletet, a szabadságharcos mozgalom eltiprását" jelképező erődnél - utalt a lengyel elnök arra, hogy a Citadellán az 1863-as januári oroszellenes felkelés több résztvevőjét végezték ki.

 

A Visztula bal partján álló erőd területén felépített múzeum része a múzeumi negyednek, amely magában foglalja többek között a Lengyel Hadtörténeti Múzeum augusztusban átadott új épületét, valamint a 2015-ben megnyílt Katyn Múzeumot is.

 

A 800 millió zlotyból  (67,9 milliárd forint) épült Lengyel Történelmi Múzeum kiállítási területe országos viszonylatban a legnagyobb. A két földalatti és négy felszín feletti emelet termei 44 ezer négyzetméternyi területet foglalnak el.

 

 

A kiállítótermek mellett az épület helyet ad egy 580 nézőt befogadni képes koncertteremnek és egy 140 fős színház- és moziteremnek, múzeumpedagógiai termeknek, könyvtárnak és olvasóteremnek is. A földalatti szintek bunkerként is használhatók, amelyekben veszély esetén a múzeum műkincseit lehet megőrizni.

 

Az épülettel együtt megnyitották a múzeum időszaki kiállítását, amely az intézmény létrehozásának történetét idézi fel mintegy 500 tárgy segítségével. Az állandó kiállítás, amely a tervek mintegy 3 ezer műtárgyat vonultat fel több mint hétezer négyzetméteren, 2023-ban nyílik meg.

 

 

A Lengyel Történelmi Múzeum 2006 óta működött állandó székhely nélküli intézményként. A tárlatokat szervező, a lengyel történelem népszerűsítésével foglalkozó intézmény mintegy 60 ezer múzeumi tárgyat gyűjtött össze.

helytörténet, téma, történelem
2017-11-20 08:02
díj
2018-05-19 19:00