EN facebook

Városvariációk címmel közösségi alkotópályázatra hív mindenkit a Budapest100

2023-04-05 18:00

Idén májusban is megrendezésre kerül a Budapest100 elnevezésű építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe. A rendezvény és a hozzá kapcsolódó kutatás és szervezés célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre.

 

Az idei Budapest100 témája a városegyesítés, a 150 éve megszületett Budapest. Ennek kapcsán program szervezői egy olyan összművészeti pályázatot is meghirdettek, melyben Budapest hangjait, színeit és történeteit keresik. A beérkezett alkotásokból felkért művészek bevonásával valósul meg az idén ünneplő főváros számára egy közösségi "szülinapi ajándék" egy összművészeti est keretében, amely egy performansz-koncert és kiállítás formájában manifesztálódik május 11-én. Ezenkívül a közösségi alkotásokat egy kiadványban is megjelenítik.

 

A mindenki számára nyitott pályázat során három kategóriában várják a pályaműveket: városi hangok rövid felvételeit, a város jellegzetes színeit bemutató fotókat, és izgalmas történeteket lehet küldeni.

 

2023. április 16. vasárnap éjfélig egy typeform kitöltésével lehet beküldeni a pályamunkákat.


A szervezők célja, hogy több szemszögből megvizsgálják, kinek mit jelent a városi lét, ezért a pályázat során törekednek minden lehetőséget nyitva hagyni a színesebb végeredmény érdekében. Minden városlakó jelentkezését szeretettel várják!

Kérdés esetén a szervezőket érdemes megkeresni a budapest100@kek.org.hu címen emailben vagy a +36 20 341 6688-as telefonszámon.

 

A 150 az új 100!

2023-ban nem kisebb alkalmat ünneplünk, mint Budapest 150. születésnapját. Ez alkalomból a következő Budapest100 visszatér az egyidős házak – most a százévesek helyett a 150 évesek – köszöntéséhez.

A 2022-ben négynaposra bővített városi fesztivál népszerűsége után a nyitott házak hétvégéje ismét egy szakmai konferenciával és egy sétanappal gazdagodik 2023. május 11-14. között. Ezen a hosszú hétvégén egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálunk, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló kapcsán felderítjük, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen utak állnak előtte.