EN facebook

Vándor Dada Szerkesztőség

A Kassák Múzeum  vidéki hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal valamint lokális művészeti szervezetekkel megvalósult művészetpedagógiai programja

2022-10-20 07:00

A Kassák Múzeum az elmúlt pár évben teljesen megújította, átalakította múzeumpedagógiai program kínálatát. A gyűjteményhez és a kiállítások témájához, illetve tágabban az avantgárd művészeti hagyományhoz kapcsolódó, azt feldolgozó foglalkozásokon nemcsak fővárosi iskolásokat fogad az intézmény, hanem arra törekszik, hogy a programokat olyan vidéki, hátrányos helyzetű diákcsoportokhoz is eljuttassa, akik körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak a Budapestre való felutazást.  

 

 

 

Ezt a szellemiséget képviseli a Kassák múzeumpedagógusa, Forgách Péter által kidolgozott és megvalósított Vándor Dada Szerkesztőség címen futó programsorozat is. Ennek elsődleges célja az, hogy a Kassák életműhöz szorosan kapcsolódó kulcs-metaforák (vándorlás, tapasztalatszerzés, kapcsolatépítés, hálózat) nyomán az új, vidéki diákcsoportok mellett a lokális művészeti szféra szereplőit, intézményeit is bevonja  a foglalkozások szervezésébe és lebonyolításába. Ezzel nemcsak a helyi közösségek együttműködését erősíti, hanem egy olyan vidéki-budapesti szakmai hálózat létrejöttét is, amely a későbbiekben alapja lehet a városhatárokat átívelő szakmai munkának. 



 

A Vándor Dada Szerkesztőség első állomása a pécsi Emberség Erejével Alapítvány által működtetett Élmény Tár Tanoda diákjaival és szociális munkásaival, a pécsi Drukker Közösségi Nyomdaműhely munkatársaival és a pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának oktatóival és diákjaival valósult meg.

 

A négy alkalomra tervezett program gerincét a múzeumi közegben már kipróbált, a diákok és tanárok visszajelzései alapján népszerű Dada-szerkesztőség foglalkozás adta, természetesen a helyi célcsoport speciális igényeire adaptált változatában. A szöveg- és képalkotási kompetenciákat fejlesztő foglalkozások, az avantgárd mozgalmak szellemiségét, a futurizmus, a dadaizmus és a konstruktivizmus formanyelvét ismertette meg a diákokkal, természetesen játékos formában, dialogikus és alkotó tevékenységeken keresztül.

 

 

A résztvevők megtudták mi a “kalapvers”, a montázs, megismerkedtek a tárgyfotózás és kiadványszerkesztés elméleti és technikai alapjaival, a színelméleti alapfogalmakkal és a színválasztási technikákkal.

 

 

 

A záróeseményre a pécsi Drukker Közösségi Nyomdában került sor, ahol a résztvevő diákok a nyomda munkatársainak segítségével elkészítették első közös, rizográf-technikával sokszorosított kiadványukat. Az elefánt sípjában - Dada Tár a Vándor Dada Szerkesztőség “pécsi tagozatának” alkotásait foglalta keretbe.   

 

 

A kezdeményezés 2022-ben elnyerte a Múzeumpedagógiai Nívódíjat.

 

 

 

Az alábbi videón bemutatkoznak: A Vándor Dada Szerkesztőégben résztvevő diákok

 

 

 

 

A programban résztvevő szervezetek:

 

Az Élmény Tár Tanoda

Az Élmény Tár Tanodát az Emberség Erejével Alapítvány működteti Az Alapítvány 2006-ban alakult, pécsi fiatalok kezdeményezéseképpen. Elsődleges céljuk a társadalmi befogadás, kohézió erősítése, ehhez legfőbb eszközüknek az emberi jogi nevelést és a közösségfejlesztést tekintik. Működésük során olyan eszméknek biztosítunk teret, mint az előítéletek ledöntése, a fiatalok önismeretének fejlesztése, a diszkrimináció csökkentése, az aktív állampolgárság, a hátrányos helyzetűek támogatása, a demokrácia, az önkéntesség és a szabadidő hasznos eltöltése. Elsődleges célcsoportjuk a gyermek és ifjúsági korosztály, módszereinkben kiemelten fontosan kezelik a kortárs hatást, törekszenek minél több fiatal önkéntes bevonására. Tevékenységeik a kezdeti nagyon konkrét emberi jogi vonalról az évek során kiszélesedtek az ifjúsági munka irányába. Az általuk választott értékeket megtartva céluk az lett, hogy ezt az eszmeiséget a mindennapi élet szintjére hozzuk. Működési szintjük elsősorban regionális (Dél-Dunántúl), de emellett részt vesznek és valósítanak meg országos és nemzetközi projekteket is, valamint országos hálózatok tagjai is. 

Az Élmény Tár Tanodába nagy részben mélyszegénységben élő családok gyermekei járnak. A tanoda hosszútávú célja, hogy szegényebb és tehetősebb, jobb és kevésbé jó képességű, roma és nem roma gyerekek közösen alkossanak élhető közösséget, ezzel is megmutatva, hogy az integráció nem egy elérhetetlen, távoli vízió.

Az Élmény Tár környéke (Gyárváros) területileg is igen homogén; a jómódúnak mondható környékbe beékelődnek kisebb szegregátumok, telepek.

Az Élmény Tárba főleg általános iskolás gyerekek járnak. Néhány középiskolás diákjuk már inkább segítőként vesz részt a munkánkban.

 

Drukker Közösségi Nyomdaműhely 

A DRUKKER Közösségi Nyomdaműhely egy 2018 óta működő pécsi alkotóközösség, magasnyomó-, szita- és riso műhellyel. Az egyesület tagjai képzőművészeti és pedagógiai tevékenységet folytató alkotók, akiket a magasnyomtatás iránti érdeklődésük és elkötelezettségük köt össze. Küldetésük az érdeklődő képzőművészek, önkéntesek és az aktív grafikushallgatók szakmai inkubációján túl egy alumni közösség építése, illetve társadalmi-szociális-környezeti hatásokra való művészi reflexiók indukálása.