EN facebook

Van emléke 1989-ből? Vigye be a Nemzeti Múzeumba!

KAMPÁNYFELHÍVÁS

2019-01-28 15:38

A Magyar Nemzeti Múzeum méltó módon kíván megemlékezni a rendszerváltás 30. évfordulójáról, ezért olyan összetett eseménysorozatot tervez a 2019. év egészére, amely amellett, hogy a múzeumi gyűjteményeket vonatkozó kortárs anyagokkal bővíti, multigenerációs közösségi élményt jelent, valamint közös emlékezést, a nemzeti emlékezetet is erősíti. A „Közös időnk – 1989” projekt ezáltal nem csak a közös történelem, az együtt megélt múlt szimbólumává, hanem a közös emlékezés kortárs helyszínévé teszi a Magyar Nemzeti Múzeumot.

 

A programsorozat egyik fontos pillére egy gyűjtési felhívás. A tárgygyűjtés komplex, a múzeum nem elsősorban politikai aktualitású tárgyakat vár, felhívásaiban egy-egy esemény/témát „dob be” a köztudatba, és ahhoz az adott kérdéskörhöz vár tárgyi anyagot. (Politika, divat, kultúra, sport, életmód, tüntetések, társadalmi események.)

 

A gyűjtéshez kapcsolódóan teret biztosítanak az adományozók számára, hogy elmondják saját történetüket, emlékeiket. A kész videók bekerülnek egy virtuális, bárki számára hozzáférhető kiállítás anyagába.  (A felhívásban konkrét példákat is megadtak, ezzel is segítve, ösztönözve az adományozó kedvet (pl. Comodore 64 számítógép, tüntetés-transzparensek, Bécsben vásárolt tárgyak, emlékbe elrakott eszközök az első McDonald’s-ból, első Forma-1-es futamról, koncert- és színházjegyek, korabeli divat kellékei, kártyanaptárak, magnók, amatőr családi videók, fényképek, kitűzők, rockerkabát stb.)

 

A rendszerváltás évéhez kapcsolódó történeteket, információkat az alábbi felületeken találhatjuk:

 

Közös időnk 1989 – Közösségi inkubátor

A Magyar Nemzeti Múzeum rotundájában elhelyezett tárlókban mutatja be a látogatók, a támogatók frissen behozott tárgyait, a hozzájuk kapcsolódó történeteket. Ezek nem mind kerülnek be a gyűjteménybe, de nagyon fontosak a korszak dokumentálása szempontjából. A múzeum számára egy-egy történet is érték, várják a szöveges visszaemlékezéseiket, videofelvételeiket. Ha szeretné a saját emlékét itt látni, írjon a múzeumnak: 1989@mnm.hu!

 

Virtuális kiállítás
1989 lenyomata a Nemzeti Múzeum gyűjteményében. Folyamatosan frissülő tartalom: itt! 

 

Hogyan emlékezünk?  Tárgyak, emberek történetek

A Magyar Nemzeti Múzeum Youtube-csatornáján a Közös időnk – 1989 program részeként az intézmény munkatársaival készült kisfilmeket láthatnak, amelyek a muzeológusok rendszerváltás kori múzeumi munkáját, akkori gyűjtőtevékenységüket, illetve a társadalom minden szegmensét érintő hatalmas átalakulás időszakával kapcsolatos személyes élményeiket elevenítik fel. 

 

 

Közösségi média: #ezenanapon #1989 #kozosidonk #közösidőnk #rendszerváltás #rendszervaltas

A Magyar Nemzeti Múzeum facebook oldalán időről időre elmeséli, mi történt 30 évvel ezelőtt. A mai bejegyzés Pozsgay Imre nevezetes 1956-tal kapcsolatos bejelentésére emlékezik: itt!

 

Elsodort szavak

Lexikon a Kádár-kor mára elfelejtett szavaiból. Javaslataikkal, ötleteikkel, szócikkeikkel vegyenek részt a közösségi szótárkészítésben: itt.

 

Memoár 1989                       

Blogbejegyzés egy 1989-ben fennmaradt napló alapján. Hetente frissülő tartalom!

 

Ki van a képen? Mondd el, ha ismered!

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára bővelkedik 1989-ből származó felvételekkel az ország jeles alkotóművészei, fotóriporterei, illetve saját gyűjtőmunkája révén. Folyamatosan közreadunk fényképeket, amelyek szereplőinek személye mára az ismeretlenség ködébe veszett. Segítsen beazonosítani őket! Az első kép:

 

 

Koncertre váró fiatalok az MTK-pályán, Budapest, 1989. Wagner Margit felvétele​

 

A kampányt az év folyamán begyűjtött anyagból és a MNM saját rendszerváltás-kori anyagából időszaki kiállítás zárja majd novemberben. A kiállítás 2020 áprilisáig, az első választás évfordulójáig tart majd nyitva.