EN facebook

Változó hálózatok. Lépcsőszeminárium a Ludwig Múzeumban

2020-10-13 13:00

Elérkezünk hamarosan a harmadik lépcsőfokig! A Lépcsőszeminárium, egy 5+1 részes beszélgetés-sorozat, amely a múzeumok és felsőoktatás lehetséges kapcsolódási pontjaira fókuszál. A változás lépcsőfokait ezúttal öt kulturális intézmény –  a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum – járják be. A szervezésben résztvevő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ aktuális kutatásához kapcsolódva a programsorozat egy szakmai nappal is kiegészül. A Lépcsőszeminárium része a Múzeumok Őszi Fesztiváljának.

 

A harmadik lépcső | Október 15.

 

Október 15-én a Ludwig Múzeum- Kortárs Művészeti Múzeum, Változó hálózatok  című alkalmára várják az egyetemi hallgatókat, a felsőoktatás szakértőit és a múzeumi munkatársakat, hogy a hálózatelemzés izgalmas témáján keresztül beszélgessenek kapcsolódási lehetőségekről, művészetről, társadalmi jelenségekről, tudományról. Az eseményen korlátozott létszámban vehetnek részt az érdeklődők. Az előzetes regisztrációt a lepcsoszeminarium@gmail.com címre várják a szervezők.

 

Mondhatjuk-e azt, hogy a hálózatok leírhatók és ezáltal állandósíthatók? Vagy akár egy folyamatként, amelyben egyik elem változása magával hozza a következőt, így leírni csak az adott pillanatban észlelhető állapotát tudjuk? 

 

A kiindulás tárgya ezúttal:

 Emberi betegségek hálózata

 

A BarabásiLab kiállítása a hálózatelmélet segítségével mutatja be mégis azokat a rejtett törvényszerűségeket, amik alapján hasonlóságot találhatunk a magyar művészeti szcéna kapcsolati hálója, a betegségek terjedése vagy éppen a világegyetem titkai között. Ezeket az olyannyira különbözőnek tűnő területeket a változás ténye (is) összekapcsolja. A helyzet különlegességét pedig az adja, hogy ez a természettudományi téma éppen egy képzőművészeti múzeumban kapott bemutatkozási lehetőséget. Vajon mit tanulhatnak egymástól a művészetek és a természettudományok? Talán több a közös bennünk, mint azt elsőre gondolnánk!