Valahol Európában - Sztehlo Gábor gyermekköztársasága

KIÁLLÍTÁS

2017-10-05 10:00

Az OSA Archívumban található Centrális Galériában új kiállítás nyílt szeptember 29-én, az OFF-Biennále keretén belül. A kiállítás témája a Gaudiopolis.

 

Gaudiopolis, vagy „az öröm városa” egy gyermekköztársaság volt, melyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított Budapesten, a második világháború után. Gaudipolis a háborút követő zűrzavaros időszakban sok száz gyerek otthona volt, akiknek súlyos traumákkal – szüleik, otthonuk elvesztésével – kellett megküzdeniük. Az „öröm városa” azonban nem csak fedelet biztosított ezeknek a gyerekeknek, hanem lehetőséget is kínált, hogy a „társadalmi korlátokat megszüntetve, önálló, öntudatos, önismeretre és önbírálatra törekvő, gyakorlatilag ügyes, elméletileg képzett” ember váljon belőlük. Sztehlo vezetésével a gyermekotthon megvalósult utópiaként a remény, bizalom, együttérzés, nagylelkűség, felelősségvállalás, bátorság és gondoskodás szellemében működött egészen 1950-ben bekövetkezett államosításáig. A gyermekköztársaság történetét a Valahol Európában című film (1948, r.: Radványi Géza) dolgozta fel, melyben több, a közösséghez tartozó gyerek is szerepet kapott.

 

Az 1945 és 1949 közötti reményekkel és csalódásokkal teli időszakban még úgy tűnhetett, hogy valóban lehetséges létrehozni egy új, szabadabb, demokratikus világot. Gaudiopolis egyike volt azoknak a kisebb-nagyobb közösségeknek Magyarországon, amelyek megpróbálták a jövő társadalmát felépíteni. A kiállítás bemutatja Gaudipolis történetét, és mindazokat a kezdeményezéseket, amelyeket olyan egyének vagy csoportok lelkesedése, bátorsága és kitartása hívott életre, akik hittek egy jobb és igazságosabb társadalomban. Ezek az emberek meg akarták újítani az ország politikai, kulturális életét, meg akarták reformálni az oktatást, egy új országot akartak építeni – valahol Európában. És bár legtöbbjük elkötelezett baloldalinak tartotta magát, a kommunista hatalomátvétel után félre lettek állítva. A kiállítás korabeli dokumentumokon és kortárs műveken keresztül mutatja be a gyermekköztársaság mindennapjait, a második világháborút követő koalíciós időszak kontextusában.

 

Reismann Marian: Sztehlo-gyermekotthon, 1946

Evangélikus Országos Múzeum, Budapest

 

 

Művészek: Architecture Uncomfortable Workshop, Binelde Hyrcan, Mikulán Dávid

Kurátor: Székely Katalin, konzulens: K. Horváth Zsolt,

Kurátorasszisztens: Gál Csaba

Kutatás: Dobó Katalin, Gál Csaba, Gyureskó Enikő, Hegedüs Judit, Anna Mazanik, Mink András, K. Horváth Zsolt, Székely Katalin, Szokolai Péter, Tari Örs, Zádori Zsuzsa

Helyszín: Centrális Galéria, Blinken OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János u. 32.)

Időpont: 2017. szeptember 29. – október 29.

Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10:00–18:00

 

A kiállítás a Blinken OSA Archívum és az OFF-Biennále Egyesület együttműködésében valósult meg.

 

Az OFF-Biennále 2017-es kiadásának fő együttműködő partnere a lipcsei GfZK – Galrerie für Zeitgenössische Kunst. Az együttműködés támogatója a Német Szövetségi Kulturális Alap.

 

Partnerek: Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány, Evangélikus Országos Gyűjtemény (Evangélikus Országos Levéltár, Evangélikus Országos Múzeum), Magyar Pedagógiai társaság, Raoul Wallenberg Egyesület