Ülje körül a Nemzeti Múzeummal a múlt megterített asztalát!

VIRTUÁLIS

MNM
2020-12-23 18:00

Hogy mióta része az ünnepi lakoma a kiemelkedő eseményeknek, megszentelt pillanatoknak? A pontos választ nem tudhatjuk, azonban bátran állíthatjuk, hogy már az őskori közösségek életében is összefonódott a táplálkozás és az együttlét öröme. A történelem során a különleges alkalmakhoz kapcsolódó, gazdagabb, ünnepélyesebb és szertartásosabb étkezés földrésztől, birodalomtól, társadalmi és gazdasági helyzettől, békétől és háborútól függetlenül időről időre megtöri a hétköznapok monotonitását, változatosságot hoz és kijelöli az emberek, családok, közösségek életritmusát.

 

Igaz, senki sem enyhítheti azok szomorúságát, akik 2020 karácsonyán nem állíthatják meg az időt a családdal, barátokkal közösen eltöltött vacsorákon, koccintásokon, mégis, a Magyar Nemzeti Múzeum online felületein közös ünneplésre hívja közönségét, támogatóit. A múzeum régészei, történészei, művészettörténészei a tudás ünnepi asztalát terítik meg, ahol újévig különleges szellemi fogásokat szervíroz naponta több alkalommal.

 

A válogatásban díszebédek, királyi lakomák, disznótorok, újkor, középkori és őskori edények kerülnek terítékre. Sok más izgalmas téma mellett szóba kerül, mit evett egy ünneplő avar, miként szerveződtek a Kádár-kor protokoll-ebédei, hogyan írt Zichy Antónia grófnő az ünnepi készülődésről férjének, Batthyány Lajosnak 1848 karácsonyán.

 

Tartsanak karácsonykor is a Magyar Nemzeti Múzeummal, kövessék blogját, Facebook és Instagram oldalát!

 

Az ünnepi asztal első bejegyzése már elérhető a múzeumi blog oldalán:

 

Bognár Katalin: „Dezsőnek meg kell halnia." | Disznózsír és politika

 

Rendőr ellenőrzi a disznóvágást. Pécs, 1952. január 11. Ruttkay Pál felvétele. (MNM Történeti Fényképtár)

#muzeumozzaszobadbol, gyűjtemény, műhely, pedagógus, tanulás, támogatás, történelem
2020-11-21 18:00
#muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-12-11 07:00
múzeumpedagógia, pedagógus, programajánló, tanulás, történelem, virtuális
2020-11-25 14:00