EN facebook

Újra megnyílt a Goli! - Ismét látogatható a Goldberger Texilipari Gyűjtemény

TÉMA

A kényszerű és hosszúra nyúlt téli bezárás után, április 18-tól végre újra fogadja látogatóit a Goldberger Textilipari Gyűjtemény.

 

 

Az Óbudai Múzeum kötelékébe tartozó, Lajos utcai intézményben az idén 10 éves, Goldberger… című állandó kiállítás a kékfestő manufaktúrától a világhíres gyáron át a szocialista nagyüzemig mutatja be a Goldberger család és textilgyáruk történetét. Az ipari gépmonstrumok mellett apróbb makettek segítségével mutatják be a textigyártás során használatos gépek működését. Emellett szép számmal találhatók a kiállításban textilminták és -tervek, a család életét bemutató fotók és grafikák, valamint a gyár második világháború utáni időszakából származó emléktárgyak.

 

 

Gyerekeknek és felnőttek egyaránt kedvencei a kiállítás interaktív elemei, melyekkel a kékfestést gyakorolhatják, vagy épp ruhamintákat tervezhetnek az egykor a Goldberger gyárnak tervező iparművészek nyomdokaiba lépve.

Közéjük tartozott Zala Tibor is, akinek tavaly az Óbudai Múzeumnak átadott hagyatékának feldolgozása folyamatban van, és ennek kapcsán a kiállításban is megjelenik már egy-két látványos textilterv a művész alkotásai közül.

 

Előre bejelentkezett csoportok (baráti társaságok, klubok stb.) részére tárlatvezetésre májustól lesz lehetőség a Goldberger… kiállításban. Érdeklődést, megrendelést a programok@obudaimuzeum.hu e-mail címen várnak a múzeum munkatársai.