EN facebook

Új időszámítás a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége életében

2019-05-06 09:00

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a magyar vidéki muzeológia társadalmi elismertségéért, a vidéki múzeumügy szakmai korszerűsítéséért-megújításáért dolgozó, intézményi tagságú szervezet. A szövetséget valamennyi megyei hatókörű városi múzeum mellett, járási és városi múzeumok, gyűjtemények, valamint határon túli múzeumok alkotják. A szakmai szervezet népszerű a muzeológia szereplői között, amelyet évről-évre a bővülő taglétszám is bizonyít.

 

A szövetség székhelye Kecskemét, elnöke a Katona József Múzeum igazgatója, Dr. Rosta Szabolcs, titkára pedig a múzeum igazgatóhelyettese, Dr. Végh Katalin. Jelenleg 63 tagja van a szövetségnek, 2015 óta folyamatosan és dinamikusan nő a tagfelvételi kérelmek beérkezése. Ez az elmúlt éveknek köszönhető, amikor a cél az MVMSZ működésének gyökeres átalakítása-megújítása volt.

 

Mivel minden évben új elnök választására kerül sor, így a különböző besorolású intézmények és az elnökök képzettségétől függően az egyes szakterületek képviselete demokratikusan biztosított minden ciklusban. A jelenlegi elnök, Dr. Rosta Szabolcs régész és megyei múzeumigazgató, ezért természetszerűleg ezt a szakterületet tudja legautentikusabban képviselni. Elnöki programjának két fő pillére: egyrészt a régészeti múzeumi érdekképviselet, másrészt a tagság kibővítése a határon túli magyar múzeumokkal, amely mérföldkő a szervezet életében.

 

Az MVMSZ feltett célja, hogy a szakmai érdekképviselettel párhuzamosan, kulturális szerepkörével elősegítse az identitás-megőrzés mind szélesebb tömegeknek szóló közvetítését, amely a remények szerint jelen kormányzati elvárások megvalósulásában fontos szerepet játszik. Ehhez kapcsolódóan a jövőben közösen megvalósított, nagyszabású projekteket terveznek: közös népszerűsítő kiadványok megjelentetését és a vidéki Magyarországon vándoroltatott, országos hírű, látogatóvonzó, akár külföldi partnerintézményeket is bevonó kiállítások megrendezését.

 

A megváltozott fogyasztói igény kiszolgálásának és a kulturális örökségben rejlő gazdasági és társadalmi potenciál kihasználásának egyik lehetősége a vidéki múzeumok fejlesztése: a helyi kulturális örökségelemeket autentikus környezetben, a fenntarthatóságra garanciát jelentő helyi közösségeket bevonva kell működtetni. Meg kell találni az egyensúlyt a gyorsan növekvő szórakoztatóiparba való beolvadás és a kevésbé vonzó tudományos stílus között. Felvállalt cél a közgyűjtemények pozícionálása, specifikálása; a vidéki identitás definiálása a múzeumok szemszögéből, a múzeumok újradefiniálása a vidéki közösségek szempontjából. Ha Csontváry és Zsolnay, akkor Pécs. Ha tarsolylemezek és huszárok, akkor Nyíregyháza. Ha Munkácsy, akkor Békéscsaba és Debrecen. Ha avar kagáni arany kincslelet, akkor Kecskemét. Ha a legnagyobb hun aranykincs, akkor Szeged. Ha a hajdúk emlékei, akkor Hajdúböszörmény. Ha domonkos kripta tárgyanyaga, akkor Vác. Ha hun áldozati üst és Rippl-Rónai, akkor Kaposvár.

 

Ezen túlmenően a szervezet az eddigieknél is nagyobb és szervezettebb nyitást kezdeményez a határon túli intézmények felé, a „magyar vidéki múzeum” fogalmának határokon átívelő, nemzeti eszmévé emelésével. Cél, hogy a Kárpát-medence magyar örökségének múzeumi szereplői számára elérhetővé váljanak mindazok az előnyök és lehetőségek, amelyeket az egységes Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségéhez való tartozás jelent. A szövetség ennek érdekében nyilvános tagfelvételt hirdetett. A meghívás határon túli, a magyar kultúra emlékeit, gyűjteményeit őrző muzeális intézmények számára szól. A közgyűlésen több mint 20 határon túli és újabb 4 hazai múzeum tagfelvételi kérelméről döntenek.

 

Az MVMSZ Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke meghívására, 2019. május 7–8-án, a magyar rendszerváltás ikonikus helyszínén, a Lakiteleki Népfőiskolán tartja ünnepi közgyűlését. Ennek keretében kerül sor a felhívásra jelentkező határon túli múzeumok, valamint további magyarországi tagok felvételére. A Kárpát-medence muzeológiai szereplőinek ilyen mélységű együttműködése eddig példa nélküli, így nyugodt szívvel nevezhető a múzeumi szakma történelmi pillanatának 2019. május 7-e.

kortárs, művészet
2019-05-05 19:00
képzés, múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2019-05-03 09:00