EN facebook

Új időpontban online rendezzük meg a Múzeumi ReStartot!

MŰHELY

2020-09-14 07:00

A világjárvány első hulláma megakadályozta, hogy májusban megrendezzük a Múzeumok Majálisát, a második hullám pedig azt, hogy a Múzeumi ReStart programjait élőben szervezzük meg. Nagyon sokan vártuk, hogy a szeptemberi közös konferencián újra találkozzunk, megbeszéljük, elemezzük tapasztalatainkat, együtt elindítsuk őszi szakmai programjainkat.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járvány terjedése miatt úgy döntött, hogy több ágazatban személyes jelenlét mellett nem szervezhetők szakmai tárgyú rendezvények, a szakmai tanácskozások a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül kizárólag online módon tarthatók meg. Ennek megfelelően a Múzeumi Restart programja és időpontja is változik. A 2020. október 9-én, pénteken tartandó egésznapos online programsor a magyar múzeumok közös innovatív programja lesz, ahol az élőben közvetített díjátadó ünnepséget, szakmai nagyelőadást 11 egymás mellett futó workshop követi. Amíg a szeptember 26-i programon 22 főben kellett maximálnunk egy-egy szekció résztvevőinek a számát, most széles körben tarthatjuk meg a workshopokat, úgy hogy a távolság sem korlátozza a részvételt.

RESTART PROGRAMTERV

 

10.00 - 10.15 Köszöntők (a szakmai program kezdete) – élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

 

10.15 - 10.45 A Múzeumok Ma 2020 országos kutatás eredményeinek bemutatása. Kassai Hajnal, az EMMI múzeumi főosztályvezetőjének előadása - élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

 

10.45 - 11.15 Díjátadó: AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díj, AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj, Közösségi Múzeum díj – élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

 

11.30 - 13.00 1. Délelőtti webinárium (múzeumi szakterületenként külön online workshopok)

 

13.00 - 14.00 szünet

 

14.00 - 15.30 2. Délutáni webinárium (múzeumi szakterületenként külön online workshopok)

 


Az ingyenes online rendezvény kiemelt pillanata lesz a megújult "Év múzeuma"- és "Év kiállítása"-, illetve a 2019-ben elindított "Közösségi Múzeum"-díjátadó, amelyet a szervezők a Nemzeti Múzeum Díszterméből élőben közvetítenek. Ezt megelőzően a résztvevők a "Múzeumok Ma 2020" országos múzeumi kutatás eredményeit ismerhetik meg, amely nemcsak azért fontos, mert ilyen átfogó kutatás a múzeumi szakterületről évek óta nem készült, hanem azért is, mert a szakma képviselői jelentős arányban mondták el a véleményüket, válaszoltak a kérdésekre az elmúlt hónapokban. Így a rendezvény ezúttal nem csupán a legsikeresebb, legjelesebb - díjazott - intézményeket mutatja be, hanem az ágazat egészéről képet ad. A kutatási eredmények minden bizonnyal erős alapot nyújtanak azokhoz a workshopokhoz, amelyeken 11:30-tól és 14:00-tól a különböző múzeumi szakterületek képviselői vehetnek részt. Ennek érdekében a múzeumi szakterületek 11 online szobában ülhetnek össze 2-2 workshopon, ahol a legfontosabb kérdések merülnek fel. A workshopokon egy előadást tervezünk, majd az előadó részvételével egy kerekasztal-beszélgetést a témában. A beszélgetést szakmai felelős moderálja. A résztvevők írásban (online) tehetik fel kérdéseiket.


A workshopokon előzetes regisztrációt követően lehet részt venni, a regisztrációs felület alább a programok alatt érhető el. A workshopokra a jelentkezés kizárólag a múzeumi szakma, a múzeumi kollégák számára lehetséges. A korábbi, szeptember 26-i rendezvényre történő regisztráció érvényes, a már regisztráltakkal e-mailen vesszük fel a kapcsolatot.

 

Figyelem! A díjátadó és a Múzeumok Ma 2020 előadás résztvevőinek számát korlátoznunk kell az érvényes járványügyi rendelkezéseknek megfelelően, ezért előzetes regisztráció szükséges. Az ehhez szükséges adatokat a meghívottaknak e-mailben küldjük el. A résztvevőknek igény szerint lehetőséget biztosítunk, hogy bekapcsolódhassanak az online workshopok munkájába.


A workshopokra itt lehet jelentkezni! 


Az előadók és a kerekasztal-beszélgetések résztvevői az új időpont miatt változhatnak.