EN facebook

Új dimenzióba lépünk - Rendhagyó formában mutatja be a ma múzeumi trendjeit és kihívásait a MuseumDigit 2020 konferencia

FELHÍVÁS

2020-11-20 07:00

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (OMMIK) 2020. november 26-27-én rendezi meg a MuseumDigit konferenciát, ami a vírushelyzethez alkalmazkodva rendkívüli formát ölt: az előadások online, egy virtuális kiállítási térben lesznek láthatók és mindenki számára ingyenesen elérhetők.

 

Az MNM OMMIK éves szakmai konferenciája, a MuseumDigit válaszul a pandémia kihívásaira idén megújul. A már hagyománnyá vált esemény elhagyja a Magyar Nemzeti Múzeum patinás termeit, és - ahogy a mottónk üzeni- ÚJ DIMENZIÓBA LÉP.

 

Az új dimenzió egy képzeletbeli, tágas virtuális tér, ahol szabadon barangolhatnak az érdeklődők a négy tematikus pavilon között, tértől és időtől függetlenül nézhetik meg ingyenesen a több mint harminc előadást 2020. november 26-án és 27-én. Az előadások a konferencia után még két hétig lesznek elérhetők. Regisztrálni a MuseumDigit oldalán lehet.A MuseumDigit 2020 azonban nemcsak formájában, hanem tartalmában is sok izgalmat tartogat. A hazai előadók mellett széles nemzetközi kitekintést adunk. Ausztráliától, Európán át az Egyesült Államokig jelentkeztek be a múzeumi világ elismert szakemberei, hogy előre rögzített videók formájában megosszák gondolataikat 21. század múzeumát formáló trendekről, kihívásokról.


A témák között természetesen idén is hangsúlyos szerepet kap a digitalizálás, a hazai a gyűjteményi digitalizáció és digitális oktatás fejlesztései és a digitális technológia legizgalmasabb újításai. A tavalyi évhez hasonlóan a MuseumDigiten kiemelten fontos a múzeumok szerepvállalása és helye a társadalomban: mit tesznek, tehetnek a múzeumok az esélyegyenlőségért, a klímavédelemért, amikről újszerű, sokoldalú megközelítésben hallhatunk. Külön blokkot - “2020, a katalizátor” - szentelünk a múzeumokat világszerte súlyosan érintő vírusjárvány hatásainak: megismerhetjük a pandémia hatására alkotott sikeres stratégiákat és lehetséges jövőbeli múzeumi modelleket, a bevált online kommunikációs technikákat, ahogy azt is, hogyan alakíthatjuk át kiállítótermeinket és szolgáltatásainkat az új egészségügyi elvárásoknak megfelelően úgy, hogy eközben a látogató mélyebb, gazdagabb élményt szerezzen. A részletes program és az előadók listája itt olvasható.

 

Az innovatív gyakorlatok és inspiráló példák reményeink szerint ötleteket adnak a hazai kollégáknak ahhoz, hogy merjenek, tudjanak változtatni, kísérletezni, újba belevágni. Ezért a részvétel ingyenes és minden idegennyelvű előadást magyar felirattal is elérhetővé teszünk.

 

Bár sajnos le kell mondanunk a személyes találkozások öröméről, a szakmai párbeszédet virtuálisan is szeretnénk folytatni. Ezért a hazai múzeumi élet aktualitásait élő beszélgetéseken beszélik meg a terület szakemberei a nézők részvételével a konferencia két napján. Az élő Zoom beszélgetések témái: KDS 2.0; Vidéki múzeumok a pandémia idején; Múzeumok és klímaakció; Múzemok hangja: kommunikáció és márkaépítés. A beszélgetések pontos időpontja és elérhetősége a “Program" menüpont alatt található.


 

 

A MuseumDigitről

 

Az MNM OMMIK 2013 óta rendezi meg éves konferenciáját, a MuseumDigitet, ezzel megszólítva a régió és a hazai múzeumi szakma képviselőit, döntéshozóit, a közgyűjteményekben és kulturális örökségvédelemben dolgozó szakembereket, a jövő muzeulógusait és a múzeumok működését támogató fejlesztőcégeket és szolgáltatókat. A MuseumDigit átfogó képet nyújt a múzeumi világ aktuális kérdéseiről, meghatározó trendjeiről.

díj, műhely, programajánló
2020-10-09 10:00
konferencia, programajánló, virtuális
2020-11-13 16:00
konferencia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság, virtuális
2020-11-09 16:00