EN facebook

Többszólamú tárlatvezetés a romani nyelv világnapján a Néprajzi Múzeum kiállításán

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-11-05 07:00

2023. november 5-én, a romani nyelv világnapján a Néprajzi Múzeum az Istennel talállak testvérem. Cigány történetek című időszaki kiállításban rendhagyó tárlatvezetést hirdet. Az UNESCO 2015-ben jelölte meg november 5-ét a romani nyelv világnapjaként, azzal a céllal, hogy az európai cigány közösségek egyik legfontosabb identitásképző elemét minél szélesebb körben megismerjék, és ráirányítsák a figyelmet a roma kultúra megőrzésének fontosságára.

 

Erdős Kamill romológus (1924-1962) történeteit a magyar mellett a romani nyelv különböző dialektusaiban szólaltatják meg a meghívott vendégek: Nagy Gusztáv (költő, műfordító, tanár) Rostás Csaba (szociálpedagógus, nyelvtanár) és Erős Gusztáv (antropológus, nyelvtanár). A tárlatvezetést követően a romani nyelv egységesülésének problémáját kerekasztal-beszélgetés keretében dolgozzák fel a résztvevők.

 

tárlatvezetésre és a beszélgetésre 11.00 és 13.00 óra között kerül sor.

 

A kedvezményes részvételi díj: 500 Ft /fő.

 

 

A Néprajzi Múzeum tárlatában több szempontból is fontos a program megvalósítása. Egyrészt az időszaki kiálltás fókuszában álló Erdős Kamill eredményes kutatómódszeréhez hozzájárult, hogy a cigány/romani nyelv több változatát is tökéletesen beszélte, jól ismerte ennek a kultúrának a belső törvényszerűségeit. Másrészt a Néprajzi Múzeum elkötelezett az ICOM új múzeumdefiníciója által is hangsúlyozott sokszínűség mellett, amelyet küldetési nyilatkozatában is hangsúlyoz: „Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez.”

 

Az intézmény a többszólamú múzeum fogalmának külön kötetet szentelt, valamint a Nyitott múzeum kötetben kutatói kidolgozták a többszólamúság definícióját. A november 5-re tervezett program így nemcsak a romani nyelv világnapját ünnepli, hanem egy muzeológiai elképzelés gyakorlati megvalósítását is jelenti.

 

 

Online jegyvásárlás

emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, néprajz
2022-08-28 14:00
irodalom, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2021-07-11 07:00