EN facebook

Több mint 30 alkotás az idei kerámia szimpóziumon

KIÁLLÍTÁS

2019-12-06 12:00

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában december 5-én nyílt meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.

 

 

Horizont – ez volt az idei szimpózium témája. A tárlat kurátora és a programot szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke, Pannonhalmi Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész elmondta, hogy egy évekkel ezelőtti, repülőgépes útja során a Földközi-tenger felett különös élményt adott számára, amint egy hajó felett áthaladva megfigyelhette a horizont és a vízi jármű meghatározta tér formálódását, s ezért választották ezt a fogalmat az idei alkotási folyamat meghatározó gondolatául.

 

 

Mint elmondta, a huszonkettedik szimpózium résztvevői között volt az Egyesült Államokból érkezett alkotó, ketten csehországi művészek, míg az öt magyar képzőművész között ő és a nemrég Munkácsy-díjjal elismert szobrászművész, Kotormán Norbert képviselte Hódmezővásárhelyt.

 

Az alkotás hetei alatt a vásárhelyi szimpózium hagyományainak megfelelően a művészek a város kerámiával foglalkozó gyárainak, üzemeinek anyagait, technológiáit és az ott dolgozó szakemberek tudásának felhasználásával készíthették el alkotásaikat, miközben az egymás társaságában folytatott alkotás is hatással volt művészi világukra.

 

A kiállított művek közül zsűri válogatja majd ki azokat a tárgyakat, amelyek a város már most több száz tételből álló kerámiagyűjteményét gyarapítják. A megnyitó napján még egy fontos feladat vár a szervezőkre – tette hozzá Pannonhalmi Zsuzsa –, most határozzák meg a következő év kerámia szimpóziumának mottóját, amelyet februárban hirdetnek meg a jövő évi közös alkotási folyamatra jelentkező művészek számára.