Több mint 1,4 milliárd forintból újul meg a Szombathelyi Képtár

BERUHÁZÁS

MTI
2019-10-12 12:00

Több mint 1,4 milliárd forintos beruházással újítják fel a következő egy évben a Szombathelyi Képtár épületét - közölte az MTI-vel pénteken Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója.

 

    Tájékoztatása szerint a felújítás egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően indulhat meg, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a projekt teljes összegét finanszírozza.


     Elmondása szerint a képtár 30 éves épülete napjainkra leromlott, a tető és a szigetelés annyira tönkrement, hogy az épület beázik, az állandó kiállítást a műtárgyak védelmében azonnali hatállyal le kellett bontaniuk.


    Hozzáfűzte: az összesen kétezer négyzetméter kiállítótérrel, galériával, konferenciateremmel, restaurátor műhelyekkel, 10 ezer kötetes könyvtárral és gyermekfoglalkoztató helyiségekkel is rendelkező kétszintes épületben a kiállítóterek ma már se nem fűthetők, se nem hűthetők és a páratartalmat sem lehet folyamatosan biztosítani, ezért értékes kiállítások bemutatásától esik el az intézmény.


    Az igazgatónő felsorolása szerint az egy éven át tartó felújítási munkálatok során új szigetelést kap a tető és a homlokzat, kicserélik a nyílászárókat, megújul a második emeleti kiállítóterem és kialakítanak egy múzeumshopot is.
    Hozzátette: nemcsak az épület újul meg, új műtárgyvilágítási rendszert szerelnek fel, a látogatói élményt pedig digitális, informatikai eszközökkel igyekeznek fokozni, a látogatók okostelefonjaik, tabletjeik segítségével kaphatnak majd tájékoztatást a legfontosabb tudnivalókról.

 

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00