EN facebook

Térzene gőzfecskendővel - Széchenyi Ödön emlékezete

KIÁLLÍTÁS

2017-09-19 18:19

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kiállítása a kecskeméti Cifrapalotában - a tárlat tisztelgés a magyar tűzoltóság dicső múltja előtt és megemlékezés egy kimagasló személyiségéről, gróf Széchenyi Ödönről.

 

Nagy nevek örökösei … nagy kötelességeket is örökölnek.” Ez az intelem kíséri végig életútján Gróf Széchenyi Ödönt, Gróf Széchenyi István fiát, a Fővári Tűzoltóság létrehozóját és Főparancsnokát, a Magyar Országos Tűzoltószövetség első elnökét, a Konstantinápolyi Tűzoltóság megszervezőjét. Apja nyomdokain haladva különböző nemzeti egyesületek, szakmai társulások és gazdasági társaságok alapításán is munkálkodott. Közel másfél évszázada szervezte meg a főváros önkéntes tűzoltó egyletét, majd kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását, a Magyar Országos Tűzoltószövetség megalakítását is.

  Szegedi Szt. Flórián

 

A magyar tűzvédelem történetének áttekintésével kezdődik a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kiállítása, majd részletesen bemutatja Széchenyi István 1839-ben született ifjabbik gyermekének sokszínű életútját. Vállalkozó, neves közéleti és társasági személyiség, legendás sportember, hajóskapitány és zeneszerző. Budapest fejlesztéséért végzett tevékenységeinek egyik ma is működő emléke a Budavári Sikló. Gróf Széchenyi Ödön 1922-ben hunyt el, konstantinápolyi pasaként. A kiállítás középpontjában az ő fordulatos élete állt. A magyar tűzoltók benne tisztelik szervezetük, hivatásuk hazai megalapítóját.

 

gróf Széchenyi Ödön

 

A kiállítás hangsúlyos részét képezik a magyar tűzoltó feltalálók és találmányaik.
Szabó Pál és fiai 1824-ben szabadalmaztatták a gőzfecskendőt. A mai sűrített levegős légzőkészülék ősét Kőszegi Mártony Károly táborintéző főstrázsamester találta fel 1830-ban. Szilvay Kornél fővárosi tűzoltó főtiszt több műszaki találmánya közül legjelentősebb a szárazoltógép meg alkotása, amely lehetővé tette a vízkár nélküli tűzoltást. Szőcs István vegyipari gépészmérnök 1989-ben szabadalmaztatta találmányát, az impulzusoltót.

 

 

NAGY NEVEK ÖRÖKÖSEI …….”GRÓF SZÉCHENYI ÖDÖN A MAGYAR TŰZVÉDELEM MEGTEREMTŐJE

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kiállítása a Cifrapalotában

2017. szeptember 20-tól, hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között. Kecskemét, Rákóczi út 1. +36 76 480 776.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

kiállítás, múzeum, művészet, programajánló
2017-09-10 18:55
emlékezet, képzőművészet, kiállítás
2017-09-16 10:00
Arany-emlékév, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia, programajánló
2017-09-19 07:56