EN facebook

Tematikus séták a Fiumei úti sírkertben

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-11-22 14:00

 

Bizonyára kevesen szoktak városi séta, kocogás útvonalának éppen egy sírkertet választani, noha a fiumei úti óriási zöldterület kitűnő adottságaival remek helyszín egy kis kimozdulásra. A Fiumei úti sirkert Budapest rejtett kincse, amit kevesen ismernek, holott a park a város közepén rendkívüli műemlékeivel és gazdag nüvényvilágával az egyik legszebb városi parkunk. Romantikus épületeivel, szobraival, mauzóleumaival, ősfáival a park egy történelmi emlékhely, ugyanakkor egyik legnagyobb belvárosi zöldterületünk.

 

Talán kevesen tudják, hogy a Keleti pályaudvar közvetlen szomszédságában található egykori Kerepesi úti temető, majdnem kétszáz éves történelemmel bír. Múltjának ismertetése, sírjainak és mauzóleumainak bemutatása végett a park tematikus és ingyenes sétákat tart az érdeklődők részére. A tematikus sétákra egész ősszel és télen is várják a jelentkezéseket. December 6-án például délelőtt 10 órai indulással vezetést kapnak a magyar irodalom nagyságai iránt érdeklődő sétálók. Lehet még jelentkezni a december 31-i 10 órakor kezdődő vezetésre, amely a Nyugat folyóirat kiemelkedő személyiségeivel és művészeivel foglalkozik. Egy másik alkalommal bemutatják híres cigányprímások családtörténetét és sírjaikat. A zenetörténet iránt érdeklődő látogatók ezeken a sétákon többek között Radics Béla és Rácz Pál életútjával is megismerkedhetnek, kiderül, hogy miképpen zajlott egy hegedűpárbaj, és hogy milyen szerep jutott a megmérettetésben Erkel Ferencnek. Külön tematikus séta vezeti a látogatókat az 1948-49 emlékezetét, az 56-os forradalom hőseinek parcelláit bemutatandó. A helytörténet és gasztronómia iránt érdeklődők benevezhetnek a híres sörfőzők életét bemutató sétára. November 30-án, szombaton, 11 órakor, Lovagias ügyek, magyar írók és újságírók párbajait ecsetelik a látogatóknak: Kossuth Lajos, Ady Endre, Jókai Mór, Krúdy Gyula lovagias csetepatéiról lesz szó. Adventi sétára hívnak minden érdeklődőt november 30-án, szombaton 14 órai kezdéssel, ahol Angyalszobrok és Mária-ábrázolások felkeresésével idézik fel a karácsony hagyományos motívumait. Roma temetkezési kultúra bemutatására kerül sor december 15-én vasárnap 14 órakor. Bemutatják a Kárpát-medencében élő cigányság halottkultuszát és temetkezési szokásait.

 

Valamennyi tematikus séta előzetes regisztrációhoz kötött, a programok és kezdési időpontok a honlapon megtalálhatók. A temető egész évben várja a látogatókat nyitvatartási idő 7.30-17.00 óra között.

 

Tematikus séták a Fiumei úti sírkertben

1086 Budapest, Fiumei út 16-18.

H-V: 09:00-17:00

Belépés ingyenes

 

nyitókép forrás: Nemzeti Örökség Intézete