EN facebook

Tárgy-beszélgetések – Rendhagyó beszélgetések nem csak az Édes Annáról

2021-09-13 18:00

Szeptemberben 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusainak szervezésében új sorozat indul Tárgy-beszélgetések címmel, amelynek első alkalmán kiállítás, film és regény dialógusában ismerjük meg a huszadik század „cselédtörténeteit”.

 

A sorozat kapcsolódik az Édes Anna / Kosztolányi - Trianon 100 című kiállításhoz, illetve egy-egy olyan múzeumpedagógiai tárgyhoz, amelyek tavaly egy pályázat keretén belül készültek. 

 

A Parádi Andrea rendezte (Kosztolányi Dezső művéhez készült) kiállításon és  Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmjén keresztül gondolkodhatunk közösen a kiszolgáltatottság, a bennünk lévő korlátok, a normák, az elvárások, az elhallgatás és az elnyomás fogalmairól.

 

Az alkalom során egy központi tárgytól, az ideális cseléd elképzelt kötényétől indulunk, s nem csak nyelvileg megformált, de a tárgyakban, a térben és korszakokon is áthúzódó, láthatatlan korlátokat, néma feszültségeket próbáljuk artikulálni.

 

PROGRAM

16:00 - Vezetés a kiállításban

17:00 - Egy nő fogságban című dokumentumfilm vetítése 

18:30 - Beszélgetés az est vendégeivel, Tuza-Ritter Bernadettel és Parádi Andreával

 

Az esemény regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a muzeumped@pim.hu címen tudnak.

A regisztráció során kérjük jelezze, hogy az esemény melyik részére érkezik. 

Az eseményen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

Maximális létszám: 25 fő

 

 

 

Az Egy nő fogságban előzetese  

A film a Netflixen is elérhető.

 

***

 

Az Édes Anna / Kosztolányi - Trianon 100 tárlat a regény egy revelatív olvasatát fordítja múzeumi térbe, beléptet minket a textusba. A PIM ehhez kapcsolódó, 2020-as múzeumpedagógiai pályázata fiatal képzőművészeket szólított meg és azt a kihívást állította eléjük, hogy a regény számukra legfontosabb kérdését / karakterét / jelenségét /problémáját egy tárgyba fordítsák. Egy élettörténet-tárgyba, egy olyan objektbe, mely nem önmagában, esztétikai minéműsége okán hívja fel magára a figyelmet, hanem a belőle kibontható, általa elmesélhető történetek, sorsok válnak fontossá.

A Tárgy-beszélgetések egy-egy nyertes pályamunka történeteiből kiindulva vet fel a jelenünk számára is meghatározó problémákat.

#PIM #PIMprogram #ÉdesAnna #KosztolányiDezső #Tárgybeszélgetések