EN facebook

Tapasztald meg a HAJ erejét Rotterdamban

Kiállítás

2023-07-14 16:00

A haj nagyon különleges anyag. Nemcsak azért, mert egyszerre törékeny és erős, hanem azért is, mert intimnek érezzük. A bőrünkből kinőtt haj hozzánk, a testünkhöz tartozik. Bár gyakran úgy tűnik, hogy önálló életet él: nem mindig úgy van, ahogy szeretnénk, másokban reakciókat vált ki, és megőriz egy különleges, a testünktől elkülönült erőt. A rotterdami Wereldmuseum HA!R POWER kiállítása a haj erejét és szimbolikáját kutatja és járja körül. 

A tárlat kérdéseket tesz fel az identitásról és a hajról: mit árul el rólad a hajad? A szépségről: mennyiben járul hozzá a hajunk, hogy jól érezzük magunkat? Az intimitásról: miért tartanak fenn sokan különleges köteléket a hajukkal azután is, hogy az már nem a testük része? És a hajról, mint termékről: ugyanolyan könnyen felvennél egy emberi hajból készült pulóvert, mint egy báránygyapjúból készültet?

 

A Ha!r Power-en az emberek és hajuk történetei jelennek meg kortárs és történelmi tárgyakkal, művészettel, dizájnnal és filmekkel. A kiállításon különböző művészek egyedi munkái is láthatók. A frizurák, dekorációk, parókák és hajhosszabbítások számos üzenettel teli kommunikációs formák. A hajunkon keresztül például politikai nézeteinket vagy szépségstandardjainkat is kommunikálhatjuk.

 

 

A tárlaton látható személyes és sokszor értékes tárgyak azt mutatják, hogy a haj egyedülálló erejét és intimitását testünktől függetlenül is megőrzi, éppen azért, mert egykor a részünk volt. Például egy szeretett ember hajfürtje egy ékszerben, vagy egy nyaklánc, amely több nő által adományozott fonatból készült.

 

A kiállítás a személyes megközelítésektől indul, majd továbbhalad a társadalom által az egyéni döntéseinkre gyakorolt ​​hatás felé. A kiállítás nemcsak a múlttal foglalkozik, hanem arra is példát hoz, az emberek milyen sokféleképpen használhatják fel hajukat pozitív változások érdekében. Csak két példa: a haj mint maradékanyag hogyan járulhat hozzá egy fenntarthatóbb világhoz vagy miként működik olajszennyezés esetén hatékony szivacsként?

 

A Wereldmuseumban a látogatók egy olyan kortárs múzeummal ismerkedhetnek meg, melynek gyűjteménye több mint 83 000 tárgyat tartalmaz. Az egy évszázada formálódó gyűjtemény kifejezetten a rotterdamiakhoz, a Rotterdamban élőkhöz kapcsolódik, ezért az intézmény ebben a rendkívül sokszínű városban összekötő szerepet tölt be. Ahogyan a szlogenjükben is megfogalmazták: a Wereldmuseum megmutatja, hogy a különbségeken kívül mindannyian egyformák vagyunk, emberek!

 

 

A haj erejét bemutató tárlat mellett éppen ezért érdemes a többi kiállításukat is megismerni. Ilyen a "Nincsenek szavak, csak szálak" című kiállítás, amely azt mutatja be, hogy az emberiség hányféle hímzést alakított ki az idők során. Olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint: Hogyan lett része a hímzés a kulturális kifejezésnek és identitásnak? Igaz-e, hogy a hímzés nemcsak a divat része, hanem a történetmesélés nyelve is?

 

A Crossroads Rotterdam című félállandó kiállításon pedig a múzeum kortárs kontextusba helyezi gyűjteményét. Olyan művészeket, rotterdamiakat és persze alkotásokat ismerhetünk meg, akiket a múzeum gyűjteménye inspirált. Egyfajta párbeszédet hallhatunk a tárgyakon keresztül - akkor és most, távol és közel között. A tárlat világossá teszi, hogy Rotterdam mindig is közelebb hozta a világot, kezdve a (kereskedelmi) utazással, és ma már több mint 170 nemzetiség otthona.