EN facebook

Tanyaszínház Kavillón - kiállítás a Vajdaságban

KIÁLLÍTÁS

2018-09-07 11:09

A vajdasági Tanyaszínház idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját. 1978-ban azzal a szándékkal alapították, hogy színházi élményben lehessen része azoknak is, akik a művészet ilyen fajtájával nem, vagy alig találkozhatnak.

 

Czérna Ágnes monográfiájából megismerhető a szabadtéri vándorszínház örömmel és küzdelmekkel teli története, amely a harmincéves évfordulót követően jelent meg. 2008-ban a Vajdasági Színházmúzeum szervezésében megnyílt kiállításon az érdeklődők már láthatták az összeállítást, amely idén nyáron az elmúlt tíz év anyagával gazdagodott.

 

A színház vándorlásának útvonaláról, a vendégfogadó közösségek lelkesedéséről, az előadást szakmai szemmel nézők véleményéről rendszeresen tájékoztat a média, a kiállított fényképek is a Magyar Szó és a Hét Nap képarchívumából származnak.   

 

A Tanyaszínház otthonában, Kavillón felépült épületegyüttes múzeumi részében a színház idei bemutatóján megnyílt kiállítás Topolya Község Múzeuma, a Tanyaszínház és a Vajdasági Színházmúzeum közös szervezésében jött létre, szerzője Bancsi Ildikó, grafikai tervezője Bojan Jovanović. Topolya Község Múzeumának munkatársai készítették az installációt Gazsó Hargita muzeológus vezetésével.

 

A tárlat a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, valamint a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.

 

 

Az évente Kavillón megtartott bemutatóra ellátogató közönség az elkövetkező években immár a színház múltjába betekintést nyújtó kiállítást is megtekintheti a Tanyaházban. 

 

A kiállítás az évtizedekre visszanyúló hagyományról tanúskodik, visszatekint azokra az időkre, amikor még a színészek ekhós szekér után járva csalogatták a nézőket a piactereken, labdarúgópályákon, faluszéli tereken sötétedés után bemutatott előadásokra, és felidézi a közelmúlt előadásait is.

 

A fényképészek által megragadott múlékony színházi pillanatok bemutatása képezi a tárlat gerincét.    

A fénykép-összeállításokat szemlélők így képet kapnak többek között arról, hogyan módosult a színház arculata, milyen darabok kerültek repertoárra, hogyan változtak a bemutatás technikai körülményei. 

 

A kiállítás katalógusát fellapozva tudatosodhat a látogatóban, hogyan társult idővel a közönségnevelő szándék a színésznevelő funkcióval, a társulat ugyanis évről-évre változik, az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói együtt játszanak a vállalkozó szellemű hivatásos színészekkel, kiegészülve lelkes amatőrökkel, alkalmanként külföldi vendégművészekkel.

 

A kiállítás szervezői egy diákok számára meghirdetett rajzpályázatot is közzétettek az évforduló alkalmából. Az idei előadás közönségének legfiatalabbjait kérték fel, hogy az előadás megtekintése után rajzban örökítsék meg élményeiket, annak reményében, hogy olyan alkotások is születnek, amelyekkel kiegészülhet majd a kiállítás.  

 

A kiállítás megtekintése kapcsán az alábbi e-mailen lehet jelentkezni: topmuz@gmail.com.