Szubjektív tárlatvezetés Scherer Péterrel

A MI SZECESSZIÓNK

2019-05-14 10:00

Május 14-én, kedden, két időpontban: 18 és 19.30 órától Scherer Péter Jászai Mari-díjas magyar színész kíséri a látogatókat az Iparművészeti Múzeum A mi szecessziónk című kiállításában a Ráth György-villában.

A különleges tárlatvezetéseket olyan közismert személyek, írók, költők, rendezők, színészek, zenészek tartják, akik a megszokott művészettörténészi nézőpontból kilépve személyes történetekkel, saját életükből vett példákkal, vagy egy másik művészeti ág bekapcsolásával mutatják be a kiállítást. Mostani vendégünk a tárgyakhoz kapcsolódó gondolatait, érzéseit, emlékeit fogja elmondani, néhány tárgyhoz verset fog olvasni és emlékeket fog mesélni, a festményeknél pedig
szerepjátékos előadásra számíthatunk.

Ráth György egykori villájában enteriőrökben mutatjuk be a szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba.Tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg látványtári elrendezésben, köztük Zsolnay-kerámiákat, Gallé- és Tiffany-üvegeket, Lalique-ékszereket. Felvillantjuk a keleti művészet hatását, főként Bugatti exkluzív bútorai révén, de bemutatjuk a századforduló magyar művészetében az
erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is.

A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Több, most restaurált tárgy – állapota miatt – eddig nem szerepelt kiállításon. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak fenomenális élményt. Ráth szellemiségének megfelelően a villában a régmúlt és a jelen alkotásai együtt lesznek jelen, hiszen két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei szintén helyet kaptak a kiállítótérben.

Scherer Péter színművész szubjektív tárlatvezetésére a Ráth György-villa pénztárában (Városligeti fasor 12.) lehet jegyet váltani.

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00