EN facebook

Szolnoki Művésztelep – Continuum kiállítás

2020-11-26 15:00

A Magyar Örökség díjas Szolnoki Művésztelep hat festője és négy szobrásza mutatja be legújabb munkáit a Magyar Kulturális Intézet Ljubljanai központjában. Bár a jelenlegi járványügyi helyzet miatt a kiállítás nem látogatható, az érdeklődők részt vehetnek ma 19 órától a megnyitón, amelyet Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője és a kiállítás kurátora, valamint Miha Colner, szlovén kurátor. Az esemény kapcsán Puskás Tímea írt egy rövid összefoglalót, hogy megismerhessük a ljubljanai Magyar Kulturális Intézetet és a Szolnoki Művésztelep munkásságát. 

 

Magyar Kulturális Intézet Ljubljana

 

A Magyar kulturális intézet 2016. január 22-én nyitotta meg kapuit Ljubljanában. Mint külföldi magyar intézet, célja a nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése. A Magyarország és Szlovénia közötti kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolása, alakítása, és fejlesztése. Valamint a kulturális és tudományos nemzetközi együttműködések elősegítése: a magyar nyelv oktatása, információszolgáltatás, és programok révén a magyar kultúra és társadalom sokszínűségének bemutatása.

 

Continuum – A Szolnoki Művésztelep kiállítása

 

A Magyar Örökség díjas Szolnoki Művésztelep hat festője és négy szobrásza mutatja be legújabb munkáit a Magyar Kulturális Intézet Ljubljanai központjában. A kiállítás átfogó képet ad a szolnoki művészeket jellemző művészeti irányokról. Címe pedig utal a művészet és a Szolnoki Művésztelep időbeli és térbeli egységén túl a nemzeti összetartozás folytonosságára is. A tárlat 2021. január 29-ig látható a Ljubljanai Magyar Kulturális Intézetben. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt a kiállítást Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője és a kiállítás kurátora, valamint Miha Colner, szlovén kurátor online fogja megnyitni 2020.11.26-án19:00-kor.

 

 Continuum kiállítás

 

 A művésztelep története

 

Az 1902-ben alapított művésztelep egyike a legrégebbi, folyamatosan működő művészi csoportosulásnak Magyarországon. Létre jötte egy osztrák festőművész, August von Pettenkofen nevéhez köthető, aki 1851-ben járt először városban, majd újra és újra visszatért. Olyannyira lenyűgözte az itteni táj szépsége és az itt élő emberek művészet szeretete, hogy Európa-szerte ismerté tette a települést, és idecsábított külföldi és magyar festőket is.

 A század végén megfogalmazódott, hogy a művészek összefogásával állandó telep jöjjön létre. Így 1901. április 28-án megalakult a Művészeti Egyesület, és kevesebb, mint 2 év alatt megépült a régi szolnoki vár helyén a művésztelep is.

 


 Szolnoki Művésztelep az 1900-as években

 

Szolnoki művésztelep inspirálja, és lehetőséget biztosít, az ország kiemelkedő képzőművészeinek az optimális körülmények közötti alkotáshoz. Az itt folyó munka magas színvonalú, a hagyomány és a minőség iránti igény kötelezi az alkotókat. A kezdetektől a mai napig kiemelkedő tehetségű képzőművészek viszik hírét a Szolnoki Művésztelepnek és a város szellemi életének.

 

Szinte lehetetlen felsorolni minden egyes művészt, aki megfordult és alkotott a művésztelepen, a neves alkotók közül Deák-Ébner Lajos, Mednyánszky László, Fényes Adolf, Aba-Novák Vilmos, Zádor István, Chiovini Ferenc, Koszta József, valamint a Pólya testvérek neve is Szolnokhoz köthető.