EN facebook

Szkíták, kelták: ingyenes családi programok a vaskor jegyében

PROGRAM

2018-09-06 09:00

Kik éltek a Kárpát-medencében a Kr.e. 8. századtól az 1. század végéig? Miért fontosak számunkra ma is a szkíta, a kelta és a Hallstatt-kultúra emlékei? Mit hagytak ránk ezek a népek? Mennyire sérülékenyek az emlékeik?  A Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes családi programján kicsik és nagyok egyszerre mélyülhetnek el a programban!

 

2017-ben vette kezdetét a Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin, röviden Iron-Age-Danube (A Duna-medence monumentális kora vaskori tájai, röviden Vaskor-Duna) címet viselő európai partnerségi project, amelynek hazai programja, a Régészeti tábor Magyarország 2018 ebben a hónapban indul több településünkön, Sopronban, Százhalombattán, Süttőn és Budapesten.

 

A horvát-magyar-osztrák-szlovén-szlovák intézmények együttműködésének fő célja olyan közös stratégia kidolgozása és megvalósítása, amely a figyelem középpontjába helyezi a Duna-medence őskori tájait és lakóit. A most induló magyarországi rendezvénysorozat során ismeretterjesztő és szakmai programokkal a vaskor idején itt élt népek, emberek ránk hagyott emlékeire, a korszakot kutató tudományos eredményekre fókuszálnak a múzeumok. Az első program most vasárnap indul a Nemzeti Múzeumban, kifejezetten a családok számára, totemkészítéssel. A következő alkalomra szeptember 23-án kerül sor, amikor a vaskori családok mindennapjaiba élhetjük bele magunkat!

 

A SÁMÁN KUNYHÓJÁBAN | Totemkészítés
Az aranyszarvas korának varázslatos világát fedezhetik fel kicsik és nagyok egyaránt, ahol szkíták és kelták élték életüket és sámánok jósoltak és gyógyítottak. S mi volt számukra a totem és mi a szent tárgy? Gyere el, ismerd meg egy történelem előtti kor vallását és isteneit hogy saját magad totemét el tudd készíteni.
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Kelet és Nyugat határán c. állandó kiállítás 5. terem
Időpont: szeptember 9. 15:00-17:00 

 

EGY VASKORI CSALÁD ÉLETE | Hogyan nézett ki egy hétköznap a vaskorban?
Kincskeresésre fel! Szkíta és kelta nép nem csak fegyvereit hagyta hátra az utókornak, de a Kárpát-medencébe elhozta a vasmegmunkálást és a fazekaskorongot is. Csörgők, tükrök, ékszerek, pecsételők, csészék és tálak segítenek, hogy az egykor élt emberek mindennapjaiba és misztikus vallásába nyerjünk bepillantást. Készítsétek el saját vaskori kincseteket!
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Kelet és Nyugat határán c. állandó kiállítás 5. terem
Időpont: szeptember 23. 15:00-17.00 

 

Mindkét  program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: vaskor@mnm.hu