EN facebook

Szerb és magyar nyelvű kiállítás Arany János életéről, munkásságáról és fordítójáról, Jovan Jovanović Zmajról

Hagyaték

2019-07-29 07:00

 Arany János munkásságát, barátságát, munkakapcsolatát, szerb recepcióját és életét bemutató Hagyaték című kétnyelvű kiállítás június 26-án nyílt meg a szerbiai Topolya Község Múzeumában. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” című vándorkiállításán alapul. Ez mellett a PIM kéziratokat, nemes másolatokat, fényképeket, videókat, animációkat bocsátott Topolya Község Múzeumának rendelkezésére. Az Újvidéken székelő Szerb Matica Könyvtára több mint harminc régi könyvritkaság, valamint további szkennelt anyag kölcsönzésével járult hozzá a kiállításhoz. Ebben nagy segítséget nyújtott Heinermann Péter, a Szerb Matica Könyvtárának munkatársa. Nemes Fekete Edit szabadkai kerámiaművész Arany-ihlette színes és egyedi illusztrációiból közül húsz alkotás került a kiállítótermek falára.

 

 

Vastag Gazsó Hargita, a kiállítás kurátora felkérte a vajdasági képzőművészeket, versmondókat, színészeket, zenészeket, hogy munkájukkal gazdagítsák az Arany-kiállítást. Sok fiatal tehetség kapcsolódott be a folyamatba mind szakmai munkatársként, mind alkotóként. A felkutatott és összegyűjtött anyag egy egész földszintet elfoglal, hét termen keresztül ismerkedhetünk meg installációk, kéziratok, fotók, animációk, filmek, kortárs alkotások segítségével Arany munkásságával. A Golden Movie termünkben Arany életét nézhetjük animáción kovácsoltvas padokon, kandeláber társaságában, mintha nyári moziznánk.

 

 

A kiállításban Jovan Jovanović Zmaj költő alakja is helyet kap, ugyanis ő fordította le Arany legjelentősebb műveit szerb nyelvre. Bár személyesen sohasem találkoztak, jó kapcsolatot ápoltak. Mindez kiderül a levelezésükből, amely megfilmesített változatban is megtekinthető a tárlatban. A filmben korhű ruhában elevenítik meg a színészek a két költő levelezését. A kamanci Zmaj-emlékháznak köszönhetően Zmaj-porté is került a múzeumba, és a szerb költő szülőháza is megtekinthető virtuálisan.

 

A Hagyaték című kiállítás a gyerekekről sem feledkezett meg. Ők is belakhatják Arany nagyszalontai szülőháza alapján készített kuckót, a költőhöz kötődő rajzfilmeket, animációkat, verseket és zenéket hallhatnak és nézhetnek. Júliusban indult számukra a Fedezd fel a költőt elnevezésű kétnyelvű gyermekfoglalkozás, amelyen beleélhetik magukat Arany és Zmaj szerepébe, levelet írhatnak egymásnak, bajuszt növeszthetnek, papírpipát is készíthetnek, Arany-verseket, -főhősöket eleveníthetnek meg.  

 

 

A fiatalok és felnőttek számára is kísérőprogramokat szervezünk magyar és szerb nyelven.

 A kiállításmegnyitó napján a Marcza-fánkot, Arany egyik kedvenc ínyencségét kóstolhatták meg a látogatók. A tárlatot Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, Hász-Fehér Katalin, a Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténésze és Selimir Radulović, a Szerb Matica Könyvtárának igazgatója nyitotta meg.

 

A Magyar Nemzeti Tanács és Lipótváros-Belváros Önkormányzata által támogatott Hagyaték című tárlat november 10-éig látogatható.

kiállítás, múzeum, programajánló
2018-05-23 00:00
Arany-emlékév, irodalom, kiállítás, múzeumpedagógia
2017-07-10 13:03