EN facebook

Szabadság híd - Új horizontok a városban

VELENCEI BIENNÁLÉ

2018-05-11 19:00

A Szabadság híd - Új horizontok a városban kiállítás építészeti installációja eddig még nem tapasztalt módon láttatja a velencei Magyar Pavilont, melynek átriumában az idei Biennále alkalmából egy kilátó épül. A kiállítás a Biennále központi témája, a „szabad tér”-tematika jegyében egy kivételes várostörténeti epizódot mutat be, mely alapvető városfejlesztési kérdéseket helyez új perspektívába.

A Velencei Építészeti Biennále fő témája idén a Freespace, amelyre reflektálva a Magyar Pavilonban egy urbanisztikai fókuszú kiállítás lesz látható. A Ludwig Múzeum a Kultúrgorilla kurátori csapatával és a Studio Nomad építészeivel közösen megvalósított pályázatnyertes kiállítási projektje arra keresi a választ, hogy hogyan vált egy nagy múltú történelmi híd, a budapesti Szabadság híd valódi köztérré.

Mi történt a hídon?

 

2016 nyarán a főváros a környék infrastrukturális fejlesztése miatt lezárta a Szabadság hidat. Megszűnt a járműforgalom, a városlakók pedig spontán módon birtokba vették és életteli köztérré alakították át a hidat. A hídszerkezet utcabútorrá vált, a híd koncertek, pikniknek, grillpartik, jógaórák helyszíne lett. A „hídfoglalók” – többségében a rendszerváltás óta felnőtt Y generáció tagjai – szabadon és kreatívan használták a historikus teret, és újrafogalmazták város és szabadság, formális és informális térhasználat, köz- és magánterek kapcsolatát.

A kiállítás a Szabadság híd ideológiamentes foglalásából kiindulva meghatározó urbanisztikai kérdéseket vet föl. Mit jelent a szabad köztér? Hogyan válhat egy híd a szabadság médiumává? Hogyan inspirálja a spontán köztérfoglalás a várostervezőket és építészeket? Miként tehetjük élhetőbbé és szerethetőbbé a városunkat és ez milyen hatással van az identitásunkra?

A kiállítás katalógusának szerzői a „szabadsághíd-jelenség” nemzetközi és történeti kontextusát valamint lokális jelentőségét vizsgálják, új megvilágításba helyezve az alulról szerveződő, helyteremtő mozgalmak szerepét, rövid esszékkel, interjúkkal, fotóesszékkel és infografikákkal tágítva a történet időbeli és térbeli értelmezését.

Az építészeti installáció a Magyar Pavilon szabad tereinek átértelmezésével kívánja átélhetővé tenni a helyteremtés felszabadító élményét, a látogatók számára nemcsak elvont értelemben, hanem szó szerint is új horizontot nyitva a műemlék pavilon tetőszintje fölé emelkedő kilátóból.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále a nagyközönség számára 2018. május 26-án nyílik és november 25-ig látogatható.


Nemzeti biztos: Fabényi Julia

Kurátor: Kultúrgorilla (Oravecz Júlia, Göttler Anna, Tornyánszki Éva)
kulturgorilla.com

Építész: Studio Nomad (Pásztor Bence, Pongor Soma, Tarcali Dávid)
studio-nomad.com

A kiállítás szervezője: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Fő támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A projekt honlapja: biennale2018.ludwigmuseum.hu

Sajtó- és vernisszázs napok: 2018. május 24-25.
A Magyar Pavilon megnyitója: május 24. 11 óra
Velence, Giardini della Biennale

A Velencei Biennále honlapja: www.labiennale.org

Regisztráció a sajtónapokra május 13-ig lehetséges.

képzőművészet, kiállítás
2018-05-10 19:00
programajánló, Pulszky Társaság
2018-05-10 08:00
képzőművészet, kiállítás
2018-05-09 09:00