EN facebook

Séta a szobortemetőben – A Múzeumok Éjszakáján megnyitja kapuit a Magyar Képzőművészeti Egyetem titokzatos kertje is

PROGRAMAJÁNLÓ

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is számos programmal várja a nagyközönséget a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én. Az izgalmas est során a képzőművészet kulisszái mögé leshetünk: megnyitja kapuit az Epreskert, a festői ősfás park a belváros közepén, ahol szobrok, neoreneszánsz és oszlopcsarnokos műteremházak, valamint művészeti andekdoták sűrűjében sétálhatunk.

 

Az est leszálltával a Képzene című programon szem- és fültanúi lehetünk zene és műalkotás találkozásának. Megcsodálhatjuk továbbá az MKE főépületét, a patinás Andrássy úti palota műemléki tereit a felújított Lotz-freskókkal, elborzadhatunk az Anatómia Tanszék csont és preparátum ritkaságain, a Képzőművész Diplomakiállításon pedig ígéretes végzősök műveit tekinthetjük meg.

 

A programok helyszínei:

Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

MKE Epreskert, 1063 Budapest, Kmety György u. 26-28.

 

Az Epreskertben található a Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke. A város közepén megbújó varázslatos parkot hatalmas ősfák rejtik, különleges hangulatához hozzájárulnak az egykori szobrászmesterek szabadtéri művei, gyűjtőnevén a szobortemető, a Parthenón-fríz kiállítótér, Stróbl Alajos egykori műterme és a Kálvária is.

 

A Parthenón-fríz kiállítótér bejárata

 

Epreskert

 

A Múzeumok Éjszakáján az Epreskertben Szabó Ádám szobrászművész, az MKE egyetemi docense tart a nagymesterek és tanítványaik tanulóéveiből merített, anekdotákkal tarkított bemutató sétát. Az érdeklődők elmerenghetnek rajta, hogy milyen lehetett, amikor a kertet még pávák és majmok lakták, vagy amikor Stróbl Alajos bohém mulatságokat szervezett, és népes vendégseregével együtt jelmezbe bújt, sőt, a kutyáját is oroszlánjelmezbe öltöztette.

 

A szobortemető

 

 

Az Epreskert látogatói a Múzeumok Éjszakáján a Képzene című programon az MKE és a Zeneakadémia növendékeinek közös produkcióját láthatják, hallhatják, melyhez egy csodaasztal is szükséges.

 

Az MKE Múzeumok Éjszakájának kiemelt eseménye az egyetem főépületében a Képzőművész MA Diplomakiállítás, az újonnan alapított Vizuális Művészet Tanszék végzős évfolyamának első, nagy bemutatkozása. A tárlatot az MKE rektora, dr. Erős István nyitja meg az évszázados kiállítási hagyományokra visszatekintő Barcsay teremben és az Aulában.

 

A Művészeti Anatómia Tanszék az MKE egyik legizgalmasabb kuriózuma, gyűjteményének bemutatása minden évben a Múzeumok Éjszakája programsorozat kimagaslóan népszerű eseménye. Idén Kőnig Frigyes professzor emeritus mesél az érdeklődőknek az oktatáshoz használt izgalmas tárgyakról, melyek között olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint Székely Bertalan lovának csontváza, a különböző állatpreparátumok, vagy az arcrekonstrukciókhoz használt furcsa segédeszközök.

 

Az Egyetem főépületében szervezett sétákon a Múzeumok Éjszakája látogatói megismerhetik a műemléki épület Lotz-freskókkal díszített belső tereit és iparművészeti műremekeit. Az egykori Mintarajztanoda és a Régi Műcsarnok épületegyüttesében Romoda Klára, az MKE egykori munkatársa tart tárlatvezetést, Bojtos Anikó művészettörténész pedig a nemrégiben felújított, egyedülálló Lotz Károly falképeket mutatja be. A festő- és szobrászrestaurátok műhelyében Heitler András, az MKE docense, és Káldi Richárd, művésztanár vezeti körbe az érdeklődőket.

 

 

Fotók forrása: MKE

emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, természet
2022-04-22 20:00
állományvédelem, képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeumtörténet, restaurátor
2022-02-08 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, természet
2023-06-19 07:00