EN facebook

Samu-nap Vértesszőlősön

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-08-15 13:25

A Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyén gazdag programkínálat várja a látogatókat a szombati családi napon, amelyet 2015 óta immár ötödik alkalommal rendez meg a község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Múzeum.

 

A Magyarországon feltárt legidősebb emberi maradvány, a Sámuel néven ismert emberi tarkócsont lelőhelyén múzeumi szakemberek egész napos programsorozattal várják a látogatókat.

 

A vértesszőlősi őskőkori lelőhely az ásatást végző Vértes László ötvenöt évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig tartó gondos feltárása során dokumentált kilenc kultúrréteg százezernyi pattintott kőeszköze, számtalan állatcsont- és  fogmaradványa, valamint az ugyanitt előkerült emberi tarkócsont és a tejfogtöredékek a mai napig fontos lelőhellyé tették a helyszínt. 


Vértes László formális egyetemi képzés nélkül végzett a maga korában világszínvonalú ásatásokat, és készített a mai napig jól használható tudományos feldolgozásokat. A közönség számára két ismeretterjesztő könyve, az Istállós-kői barlang feltárását ismertető Medveemberek krónikája és a vértesszőlősi ásatások ihlette, Kavicsösvény című kötet, valamint a nyomán vált ismertté.


A „Sámuel-napon” gyerekek és felnőttek is részesei lehetnek a régészeti sétáknak, a kutató ösvénynek és a felfedezős játékoknak. Kiderül, hogy ki volt Sámuel és hány éves is valójában, valamint hol és hogyan élt, kik voltak a társai, milyen volt a lakhelye, vagy a környezete.

 

A színes programokat állatbemutató, lovagoltatás és kézműves foglalkozások teszik teljessé.