EN facebook

Rubik Ernőtől a rubikizmusig - magyar kiállítás Tokióban

Kiállítás

2020-12-21 18:00

A tokiói magyar nagykövetség a Rubik-kocka 40. évfordulója alkalmából művészeti projektekkel összekapcsolódó kiállítást nyitott. A tárlat különlegessége, hogy nem csupán a híres bűvös kockáról és feltalálójáról beszél, hanem a helyi közösségekkel való együttműködéseknek köszönhetően japán alkotók személyes reflexiói is a kiállítás részévé válhattak. A Rubik 40. 2021. február elsejéig tekinthető meg, azonban a számos interneten is élvezhető produkciónak köszönhetően a földrajzi távolságot áthidalva is érzékelhetjük, milyen hatással volt a Rubik-kocka a japán társadalom különböző képviselőire. 

 

A tokiói magyar nagykövetség az idei évben, az 1974-ben feltalált Rubik-kocka japán bemutatásának 40. évfordulója alkalmából, több rendezvényből álló program-sorozatot indított. Előzményként megemlíthető, hogy korábban minden turisztikai programban sikeresen szerepeltethető volt a Rubik-kocka, hiszen a japánok ismerték, azt viszont csak kevesen tudták, hogy magyar megalkotójának vezetéknevéről kapta a nevét ez az elképesztően népszerű logikai játék. Ezek miatt nagyon fontosnak tartottuk, hogy a japánok összekössék hazánkat ezzel az innovációt és kreativitást megtestesítő kézzel fogható alkotással.

 

Már tavaly elkezdtünk azon gondolkodni, hogy ünnepelhetjük meg méltóan a Rubik-kocka japán bemutatásának 40 éves évfordulóját. Amikor idén januárban a konkrét programok szervezésébe belefogtunk, nem ilyen évre számítottunk. Akkor még elképzelni sem tudtuk, hogy pár héttel később online megbeszéléseket tudunk csak tartani, és a tokiói olimpiát is elhalasztják majd.

 

Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen szeretnénk egy kiállítást, ahol helyet kapnak az elmúlt 40 év Japánban megjelent Rubik-kockái, és egy nagyon érdekes művészeti irányzat is szerepelt a tervek között, nevezetesen a rubikizmus. Ennek az újszerű kezdeményezésnek sok követője van Japánban, és bár itt is fontos, hogy megfelelően rakják ki a kockát, a végeredmény viszont egy mozaik kép, Rubik-kockákból kirakva. A 40. évfordulóra 40x40 kockából rakta ki két korábbi Rubik-kocka világbajnok Rubik Ernő képét.

 

 

Szeptemberben nyílt meg az első kiállításunk a kocka forgalmazójával, a MegaHouse Corporation-nel, ahol a rubikizmus megjelenítésén kívül helyet kapott a világ legkisebb, alig egy centis, kirakható Rubik-kockája.

A sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón hatalmas sikert aratott ez az aprócska kocka. A kiállításról készült képek bejárták a világsajtót. A tárlaton megtekinthetőek voltak az elmúlt 40 év különböző típusú kockái, amelyből több van mint gondolnánk, ráadásul Japánban a játékboltokban több polcot is megtöltenek a különféle anime figurák formájában megjelenő Rubik-kockák.

 

Az első kiállítás megnyitója ugyanakkor filmbemutató is volt egyben, hiszen akkor már egy hónapja forgattunk egy kisfilm-sorozatot, melyben híres japán művészek mutatták be alkotásaikat, melyeket a Rubik-kocka ihletett. Ez azért volt nagyon érdekes, mert nem csak kézzel fogható tárgyak születtek, hanem az előadóművészet kimagasló képviselői is részt vettek ebben az alkotói folyamatban.

Először egy, a világ 40 legjobbja között számon tartott bár tulajdonosa, KAJAMA Hirojaszu híres koktélművész készített Rubik-koktélt, aki egyébként Japánban az Unicum nagykövete is. 

A következő forgatás viszont már a szabadban zajlott, Tokió egyik emblematikus helyének számító átjárójában, egy fiatal modern táncművész, KATÓ Karin itt adta elő az évfordulóra komponált táncát.

Harmadik résztvevőnk, IRIE Makoto Tokió egyik neves éttermének séfjeként előételt készített kockákra vágott csirkéből, burgonyából és céklából, a kompozíció pedig azonnal eszünkbe juttatja a Rubik-kockát, az alapanyagok műanyag rács segítségével Rubik-kockává állnak össze.

 

Forrás: Twitter 

 

A Rubik-évad közreműködőivel eredetileg csak 30 másodperces kisfilmeket akartunk felvenni, az alkotók azonban annyira érdekesen közelítették meg a témát, hogy úgy döntöttünk, szükség lesz egy alkotónként kb. 5 perces dokumentumfilmre is, amelyben elmondhatják gondolataikat a kockáról.

 

Az egyetlen, hagyományosan nem kiállítható művészi értékű tárgyat végül vitrinben helyeztük el, Japán leghíresebb cukrászmestere, KOJAMA Szuszumu fehércsokoládéból készült kompozícióját ugyanis sikerült megmenteni, eddig még nem olvadt el. (Lsd nyitókép) Ő azért készítette el csupa fehérből a kockát, mert roppant mód idegesítette középiskolai társa, aki 16 évesen ki tudta rakni az akkor első virágkorát élő Rubik-kockát, ő pedig nem. Ezért erre a társára emlékezve megalkotott egy olyan egyszínű kockát, amelyet bárki ki tud rakni.

 

Volt egy olyan résztvevője a kezdeményezésnek, akiről nehéz volt elképzelni, hogy milyen előadás születhet az ő közreműködésével. A kulturális kincsként nagyra tartott hagyományos japán dobművész, ÓKURA Sónoszuke Rubik-művéről viszont utólag egyértelmű kijelenteni, hogy az egyik legjobban sikerült forgatásunk lett, a művész kisugárzása és elemi erővel feltörő hagyományos éneke és dobjátéka életre szóló élmény volt.

 

Hasonló felejthetetlen találkozás volt a tavaly Budapesten, idén februárban pedig Pécsett kiállító keramikus, ÓHI Tosio műhelye és a családi múzeum, ahol 350 évvel visszamehetünk az időben, ő ugyanis a 11. keramikus a hagyományos japán művészeti ágat képviselő családban. Bár nem a saját művészeti ágában, de érdekes tárgyat készített a sok rajongóval rendelkező kalligráfus művész, Sisyu is, aki egy varrottast ajánlott föl az évfordulóra.

 

 

Különleges, megható történet az origami kocka sorsa is. A hagyományos papírhajtogatás műfaját is szerepeltetni szerettük volna, ezért kerestünk egy origami-művészt. Az interneten a legtöbb követővel egy japán nevű fiatalember, NAKASIMA Dzsó rendelkezik, akiről rögtön kiderült, hogy a futáson kívül a Rubik-kocka a hobbija. Nagyon örült a megkeresésnek, de az nehézséget okozott, hogy a generációk óta Braziliában élő japán származású művész miként vegyen részt a kezdeményezésben. Mágnessel ellátott, így forgatható papír Rubik-kockája végül postán érkezett meg Japánba, a művész pedig rendelkezésünkre bocsátotta a saját kisfilmjét, melyben láthatjuk, hogy készült a világ egyetlen forgatható origami Rubik-kockája.

 

 

Akit pedig a magyar találmány rendkívüli módon elbűvölt, az nem más, mint a világhírű japán építész, a 2020-as tokiói olimpia stadionjának tervezője, Kuma Kengo. Ő mostanában előtérbe helyezi a fát, mint alapanyagot, így először az ejtette ámulatba, hogy az első Rubik-kocka is fából készült. Második meglepetése az volt, hogy maga Rubik Ernő is építész. Így nagyon szívesen vett részt az évadban, és a 40. év tiszteletére egy 120x120 centiméteres Rubik-kocka bútort tervezett. Bár a kivitelezés nem volt egyszerű, hiszen darabokból kellett összeszerelni ezt az elképesztően impozáns, forgatható fa szekrényt, végül sikerült kiállítani a novemberi megnyitón, ahol minden filmben szereplő tárgyat összegyűjtöttünk, ráadásként a világ legkisebb Rubik kockáját a magyar címerrel gravírozva. A japán császári család részéről Takamado hercegnő vett részt a megnyitó rendezvényünkön, ami hatalmas megtiszteltetés volt számunkra. A tokiói Magyar Kulturális Intézetben jövő februárig látható kiállításon kivetítőn mutatjuk be a filmeket, paneleken láthatóak a művészek életrajzai, a különleges tárgyak pedig vitrinekben csodálhatók meg.

 

Minden kisfilm a Rubik-kocka átvételével kezdődik, ahogy a művész megkapja a kockát Rubik Ernőtől, majd továbbadja a következő szereplőnek. A Rubik Ernő megszólalással kezdődő rövidfilmek végén Palanovics Norbert nagykövet visszakapja a kockát, majd beszédével zárul a rövidfilm-sorozat. Az általa felmutatott, egyik oldalán a Parlamentet megjelenítő különleges kockát a forgalmazó külön erre az alkalomra készítette.

 


A kezdeményezés harmadik vonala pedig egy júliusban meghirdetett pályázat volt képzőművészeti egyetemistáknak, melyre sok pályamű érkezett. A fődíjas alkotást, valamint a nagykövetség külön díját elnyerő hallgató munkáját a művészeti kiállításon kiállítottuk.

 

A filmekben nem szerepelt, művet azonban utólag készített a 40. évfordulóra ISII Motoko fényművész, aki 2009-ben kivilágította az Erzsébet hidat. A novemberi megnyitó eseményen a japán császári család képviseletében részt vett Takamado hercegnő, aki a helyszínen csodálta meg az alkotásokat.  Rubik-kocka ihlette mutatvánnyal fellépett a YouTube csatornáján 15 milliós nézettséggel büszkélkedő japán származású bűvész, Cyril TAKAJAMA. 

Az eseményen egy japán dj, DJ AMIGA szolgáltatta a háttérzenét, aki a 2 perc 20 másodpercesre megvágott Rubik-kisfilm zenéjét is készítette.

 

A rendezvény után az alkotókkal készült videókat a nagykövetség és a tokiói Magyar Kulturális Intézet online felületein is elérhetővé tettük. A különleges tárgyakat november 25-től 2021. február 1-jéig tekintheti meg a közönség a tavaly nyílt Magyar Kulturális Intézetben.

 

A kiállítást követően a műalkotások árverésre kerülnek, a befolyt összeget pedig a művészek jótékony célra ajánlják fel.

 

A 11 kisfilm az alábbi sorrendben készült:

 

IRIE Makoto, az Arbor étterem séfje

 

 

KATÓ Karin (KATŌ Karin) kortárs táncművész

 

 

KAJAMA Hirojaszu (KAYAMA Hiroyasu) a tokiói BenFiddich tulajdonosa

 

 

NAKASIMA Dzsó (NAKASHIMA Jō), japán származású brazil origami művész

 

 

KOJAMA Szuszumu (KOYAMA Susumu) Japán leghíresebb cukrásza

 

 

 

Sisyu, a japán közszolgálati televízióból közismert kalligráfus

 

 

ÓKURA Sónoszuke (ŌKURA Shōnosuke), a tradicionális japán Nó színház neves előadója is

 

 

A tizenegyedik generációs, háromszázötven éves tradíciót ápoló, elismert kerámiaművész, ÓHI Tosio (ŌHI Toshio)

 

 

 

KUMA Kengo a tokiói olimpiai stadion és más híres japán és külföldi épületek tervezője

 

 

A művészekkel készült videók megtekinthetők ezen a linken. A projekt követhető a nagykövetségi Twitter oldalán is itt.

 

RUBIK 40 kiállítás - Rubik kocka művészti és együttműködési kiállítás

Magyar Kulturális Intézet, Tokió (Minato-ku, Azabu Juban 3-8-1)

2020. november 25. – 2021. február 1.